Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Det krävs lagändring för att stoppa felaktig för­skrivning”

Socialstyrelsen vill ändra lagen för att förhindra välfärdsbrottslighet och stoppa läkare från att felaktigt utnyttja läkemedelsförmånerna.

Flera utredningar har lämnat förslag på hur man kan motverka välfärdsbrottslighet, vilket har uppmärksammats av Svensk Farmaci flera gånger.

Riksrevisionen konstaterade i en rapport från 2022 att använda sig av apotek har varit ett sätt att komma över pengar och ”statens och regionernas utgifter blir onödigt stora eftersom läkemedelsförmånerna och andra subventioner av läkemedel felutnyttjas.”

I december förra året fick Socialstyrelsen i uppdrag att göra en kartläggning av kommuners och regioners arbete inom välfärdsbrottslighet. Resultatet som nu presenteras visar att läkemedelshantering och den regionalt finansierade tandvården är särskilt utsatta områden.

Regionerna rapporterar bland annat om personer i livets slutskede som ändå fått omfattande tandvårdsinsatser.

— Den bilden stärks av en statistisk analys vi har gjort av de regionfinansierade tandvårdsstöden. Där ser vi till exempel att uppgifter finns registrerade om personer utan tänder som ändå har fått tänder utdragna, säger Johan Lantto, utredare på Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

Regioner och kommuner pekar även ut felaktig läkemedelsförskrivning och läkemedelshantering som ett riskområde.

Flera regioner har uppmärksammat att överförskrivning och felaktig förskrivning av narkotikaklassade preparat eller andra läkemedel, såsom dopningspreparat eller botulinumtoxin, som förskrivs i mängder som tyder på överförbrukning, överförskrivning eller att de säljs vidare.

Ett annat problem är läkemedel som felaktigt förskrivs inom ramen för läkemedelsförmånerna där läkare till exempel skriver ut diabetesläkemedel, som är subventionerade, som viktminskningsläkemedel som inte alltid är föremål för subvention.

Ytterligare ett problem är off label-läkemedel och extemporeläkemedel som förskrivs för behov för vilka det finns godkända läkemedel, i syfte att kringgå begränsningar i läkemedelsförmånen.

En av regionerna har uppmärksammat att specifika apotek hänvisar till sjukvården för receptförskrivning vid köp av enkla egenvårdsläkemedel. Regionen har misstankar om att dolda överenskommelser kan förekomma mellan apotek och vårdcentral/läkare.

Läkemedel som felaktigt förskrivs inom ramen för läkemedelsförmånerna leder till ökade kostnader för regionerna.

För att en vårdgivare ska kunna förskriva läkemedel behövs dels en förskrivarkod och dels en arbetsplatskod. Förskrivarkod är en personlig kod som tilldelas av Socialstyrelsen, exempelvis när hen får sin legitimation, och som alltid ska finnas på ett recept.

Arbetsplatskoden anges på receptet för att identifiera förskrivarens organisatoriska tillhörighet till exempel en region.

Enligt regionerna möjliggör systemet med dessa koder brottslighet och felaktigt utnyttjande av läkemedelsförmånerna, och i vissa fall blir det svårare för regionerna att motverka detta. Exempelvis kan förskrivaren använda olika arbetsplatskoder för att undvika att felaktig förskrivning upptäcks något som bland andra Region Stockholm har beskrivit.

Regioner som misstänkt felaktigt utnyttjande av läkemedelsförmånerna har försökt stoppa förskrivningen genom att stänga eller temporärt dra in arbetsplatskoder. Men förskrivarna har överklagat och fått tillbaka koderna.

“Enligt de nuvarande bestämmelserna går det inte att upphäva arbetsplatskoder på grund av felaktigt utnyttjande av läkemedelsförmåner, exempelvis överförskrivning av läkemedel eller förskrivning utan medicinskt skäl”, skriver utredarna i rapporten.

Socialstyrelsen bedömer att det kräver “förändringar i lag eller förordning” för att göra det möjligt att upphäva arbetsplatskoder för att motverka exempelvis överförskrivning av läkemedel.

Socialstyrelsen välkomnar därför den utredning som regeringen tillsatte den 12 september, och som Svensk Farmaci tidigare har skrivit om, som bland annat ska ta ställning till om det finns behov av ändringar i regelverket för arbetsplatskoder.

Myndigheten bedömer att en sådan översyn kan ge bättre förutsättningar för att förhindra missbruk inom
läkemedelsförskrivningen.

För att underlätta arbetet mot välfärdsbrottslighet vill Socialstyrelsen även samla kommuner, regioner och statliga myndigheter i ett forum för att dela kunskap mellan varandra och höja kunskapen om välfärdsbrottslighet inom hälso- och sjukvård och tandvård.

— Vårt förslag är att regeringen ger oss ett uppdrag att jobba med frågan, säger Johan Lantto.

Läs mer>> “Inte acceptabelt att inte ge rätt läkemedel till rätt patient”

Mindre sekretess ska stoppa välfärds­­­brottslighet på apotek

Regeringen vill stoppa välfärds­brottslighet på apotek



Mest läst