Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Dubbla priset på samma receptfria vara i samma apotek

Fyra av de stora apotekskedjorna har två olika priser för samma receptfria vara från samma apotekshylla.

Genom att förbeställa egenvårdsvaror och receptfria läkemedel online, låta apotekspersonalen plocka ihop varorna och en kort stund senare hämta den utvalda varan från sitt lokala apotek kan kunder få ett betydligt lägre pris jämfört med att handla direkt på apoteket.

SVT Nyheter Småland har köpt varor från Apoteket Hjärtat, Apoteket, Kronans Apotek och Apoteket Doz. När det gäller onlinevarorna som hämtas ut med expressleverans på apoteket så har apoteken hittat en slags hybridlösning, där kunden får prissättningen från nätet – men även den personliga kontakten med apotekets farmaceuter.

Känner kunden inte till detta så kan alltså två personer som går in samtidigt på apoteket få betala helt olika priser för samma vara.

Hur upplyser ni konsumenter om att det här alternativet finns?

— Vi lyfter webben men sen pratar vi inte så mycket om priser. Det kan kunden själv se när de är inne på webben, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat till SVT Nyheter Småland.

Hur motiverar ni att samma vara kostar olika?

— I och med den hårda konkurrensen tycker vi att tjänsten med expressleverans inom två timmar är en bra extraservice även fast det naturligtvis inte är det bästa affärsmässiga för oss.

Samtliga fyra apotekskedjor som ingår i undersökningen säger att prisskillnaden beror på att konkurrensen med nätapoteken har pressat priserna extremt hårt.

Sveriges apoteksförening stämmer in i att konkurrensen har hårdnat, samtidigt råder de om att vara en aktiv konsument.

— Ett sådant här reportage kan upplysa människor om att det faktiskt är så här marknaden fungerar så att man som konsument blir upplyst om hur man skulle kunna göra för att vara en smart och icke blåst konsument, säger Johan Wallér, vd på Sveriges Apoteksförening till SVT Nyheter Småland.

FAKTA: Så har SVT tittat på prisskillnaden

SVT Nyheter Småland har undersökt priserna på några av de vanligaste egenvårdsprodukterna. Priserna jämfördes på Apoteket Hjärtat, Apoteket, Kronans Apotek och Apoteket Doz via deras webbplatser under vecka 38, 2024.

Prisskillnaderna på egenvårdsprodukter varierar från några kronor upp till 20 kronor eller mer.

Priserna har jämförts på följande produkter: Alvedon värktablett (paracetamol), Pronaxen NSAID (naproxen), Otrivin nässpray (xylometazolin) och Loratadin Orifarm antihistamin (loratadin).

Mest läst