Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apotek anmälde läkare – skrev ut stora mängder narkotikaklassad medicin 

Inspektionen för vård och omsorg, riktar kritik mot en läkare efter att han skrivit ut mycket stora doser av läkemedel till en patient som läkaren aldrig träffat i tjänsten.

Ett apotek anmälde en läkare, verksam i en kranskommun till Umeå, till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) efter att personal uppmärksammat att han skrivit ut stora mängder narkotikaklassade läkemedel till en patient, rapporterar Folkbladet.

Läkaren hade aldrig träffat patienten i tjänsten, men de hade tidigare träffats privat. Istället talades de vid över telefon och från början av 2023 fram till hösten hade de 17 telefonkontakter.

Trots det hade läkaren skrivit ut mycket stora mängder narkotikaklassad medicin till patienten under flera månader. Patienten hade bland annat tagit ut tabletter som möjliggjorde en konsumtion av 76 narkotikaklassade tabletter om dagen under sommaren 2023. Patienten hade inför sommaren fått extra stora recept då läkaren skulle gå på semester och under bara två dagar i juli tog patienten ut 299 tabletter, skriver Folkbladet.

Efter apotekets anmälan inledde Ivo en granskning. I ett svar till myndigheten hävdar läkaren att de stora utskrivningarna berodde på att patienten redan hade en högre konsumtion av läkemedlen som skrevs ut än vad som är rekommenderat när läkaren tog över vården.

Patienten hade en bakgrund av långvarig psykisk ohälsa och fått ångest över att inte ha recept på apoteket, hen ska dessutom ha utvecklat en tolerans mot läkemedlen på grund av sitt tidigare höga intag. Läkaren menar att han förklarade vikten av nedtrappning av medicinen för patienten.

Men Ivo tycker inte att läkarens förklaringar är godtagbara eftersom utskrivningarna av läkemedlen går långt över rekommendationerna och även kraftigt överstiger läkarens egna ordinerade doser. Ivo riktar därför kritik mot läkaren för att dels ha skrivit ut medicin på ett oprofessionellt sätt, dels för att inte ha följt upp och utvärderat vården och behandlingen, skriver Folkbladet.

Mest läst