Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Pfizer drar tillbaka läkemedel – kopplas till dödsfall

Pfizer drar tillbaka läkemedlet Oxbryta, då det upptäckts en misstänkt koppling till förhöjd risk för komplikationer och dödsfall.

Oxbryta, som är ett läkemedel mot sicklecellssjukdom, dras tillbaka av Pfizer och läkemedelsföretaget stoppar också alla studier relaterade till behandlingen. Det efter att ny data visat att fördelarna med läkemedlet inte längre uppväger riskerna vid användning, rapporterar Life Science Sweden.

— Patienternas säkerhet och välbefinnande är av yttersta vikt för Pfizer, och vi tror att denna åtgärd är i patienternas bästa intresse, säger Aida Habtezion, Chief Medical Officer och Head of Worldwide Medical and Safety på Pfizer, i ett pressmeddelande.

Återkallandet av läkemedlet kommer i samband med ett möte i den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s kommitté för humanläkemedel, där Oxbryta ska diskuteras. EMA inledde i somras en granskning av Oxbryta då det i en klinisk studie med 236 deltagare avled åtta av deltagarna i den grupp som tog Oxbryta, jämför med två dödsfall i den grupp som fick placebo.

Enligt uppgifter från Läkemedelsverket till Life Science Sweden marknadsförs och säljs inte Oxbryta i Sverige.

Mest läst