Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

De är Årets farmaceut och Årets farmacistudent

Anders Karlén och Maryam Mahmood har utsetts till Årets farmaceut respektive Årets farmacistudent 2024.

Sveriges Farmaceuter har sedan 1983 på internationella farmaceutdagen den 25 september delat ut utmärkelsen Årets farmaceut till “en i Sverige verksam farmaceut som genom sina insatser inom den praktiska farmacin har bidragit till att förstärka, utveckla eller befästa farmacins roll i samhället”.

Sveriges Farmaceuters förbundsstyrelse har i år enhälligt beslutat att utse apotekare Anders Karlén, professor vid institutionen för läkemedelskemi vid Uppsala universitet, till Årets farmaceut. Han tilldelas utmärkelsen för sitt arbete med att ta fram en ny och lovande antibiotikatyp som beskrivs som ett genombrott i kampen mot antibiotikaresistens.

I nomineringen står bland annat att detta genombrott stärker Sveriges position inom farmaceutisk forskning och utveckling, och understryker den viktiga roll som farmaceuter spelar i att förbättra folkhälsan.

Anders Karlén är Årets farmaceut 2024.

Anders Karlén och hans forskarkollegor har identifierat en molekyl som visar aktivitet gentemot proteinet LpxH, vilket många gramnegativa bakterier använder för att syntetisera sitt yttersta skyddslager. Hit hör de multiresistenta bakterierna Escherichia coli och Klebsiella pneumoniae som WHO pekar ut som tillhörande de viktigaste organismerna att utveckla nya behandlingar mot. Forskarteamets substans har lyckats behandla blodinfektioner i musmodeller.

Det har inte kommit några nya antibiotika mot gramnegativa bakterier sedan 1970-talet och därför anses detta fynd så viktigt.

— Jag blev förvånad men naturligtvis hedrad över att bli utsedd till Årets farmaceut, jag tycker att det är jätteroligt, säger Anders Karlén.

Varför blev du förvånad?

— Jag hade aldrig reflekterat över att mitt arbete skulle kunna ge ett sådant eko, ett sådant intresse, att jag skulle hamna på en nominering som Årets farmaceut.

Vad tror du det betyder för skrået?

— Jag tror att det är viktigt att visa vilka roller en farmaceut kan ha och den stora bredden inom apotekarprogrammet och receptarieprogrammet. Vi får möjligheten att testa på och göra så många olika saker. Jag slår gärna ett slag för farmacin!

En fördjupande intervju med Anders Karlén publiceras i Svensk Farmacis oktobernummer.

Sedan 2015 har även Årets farmacistudent utsetts och Sveriges Farmaceuters förbundsstyrelse har enhälligt beslutat att utse Maryam Mahmood till Årets farmacistudent 2024. Hon tilldelas utmärkelsen bland annat för att hon lyft apotekarstudenternas röst i olika frågor, har ett extraordinärt engagemang, är en inspiration för andra och för att hennes driv har fått apotekarstudenter att komma ihåg vad det innebär att studera till apotekare.

Maryam Mahmood är Årets farmacistudent 2024.

I nomineringen nämns bland annat att Maryam Mahmood har blivit en trygg punkt för sina medstudenter, som ofta vänder sig till henne för råd och stöd. Hennes driv och engagemang har inspirerat många apotekarstudenter och förbättrat deras situation, vilket bidrar positivt till farmacibranschen.

— Det känns jättebra men samtidigt väldigt surrealistiskt. Jag jobbade när jag fick samtalet om att jag utsetts till Årets farmacistudent och det kom som en chock! Jag hade inte räknat med det överhuvudtaget. Det är en ära och det är jättetrevligt, säger Maryam Mahmood.

Hon har börjat andra året på apotekareprogrammet vid Göteborgs universitet, och det var det som bidrog till chocken och känslan av att det var surrealistiskt.

— Jag hade inte ens tänkt på att jag skulle kunna utses, jag har ju precis börjat utbildningen och gått klart mitt första år. Det var oväntat att en så ny student uppmärksammas. Det känns såklart bra! Det jag har uppnått har uppskattats så pass att jag får den här fina utmärkelsen.

En fördjupande intervju med Maryam Mahmood publiceras i Svensk Farmacis decembernummer.

Utmärkelserna kommer att delas ut i Stockholm tisdagen den 8 oktober.

Mest läst