Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Distans­farmaceuter het fråga för förbundet

Sveriges Farmaceuter kommer att hålla träffar för att få en bild av vad medlemmar tycker om distansfarmaceuter.

Sveriges Farmaceuter anordnar två medlemsträffar för att diskutera distansfarmaceuter tillsammans med andra medlemmar. Träffarna, som är digitala, kommer att hållas 25 september 9 oktober.

— Farmaceuter på distans är en fråga som på kort tid blivit högaktuell. Förbundet jobbar med frågan och träffarna kommer att utgöra ett viktigt inspel i vårt arbete, säger Agnieszka Madej, ordförande för Sveriges Farmaceuter.

Idag får apotek enligt lag bara ha öppet om en legitimerad farmaceut finns på plats under hela öppethållningstiden. Det har gjort att vissa apotek, ofta på glesbygden, har fått stänga eller dra ner på sina öppettider när det saknats en legitimerade farmaceuter.

Sveriges Apoteksförening och arbetsgivarna har tidigare argumenterat för att det ska vara tillåtet att en digital farmaceut ska kunna ersätta en fysisk farmaceut för att apoteket ska kunna ha öppet enligt lagkravet. Frågan om distansfarmaceuter har också lyfts politiskt av Socialdemokraterna respektive Centerpartiet.

I dagsläget är det cirka 50 medlemmar som anmält sig till träffarna, där deltagarna bland annat kommer att diskutera vad de anser om möjligheten att distansfarmaceuter ska kunna ersätta kravet på att en farmaceut ska vara på plats fysiskt för att apoteket ska vara öppet, men också vad de tror att en förändring med distansfarmaceuter kan innebära för professionen.

— Vi vill ha medlemmarnas perspektiv i frågan. Det är en komplicerad fråga som kommer att påverka farmaceuters framtida arbetsmiljö, arbetsmarknad samt professionens utveckling i stort och vi ser därför det som en självklarhet att inkludera våra medlemmar i diskussionen, säger Agnieszka Madej.

Läs mer >>

“Farmaceuter på distans är ett dåligt förslag”

Ägarens svar: Krävs att en farmaceut är på plats

Teknik gör att farmaceuter på apotek kan jobba på distans

”Apoteken hindras från att ta tillvara personalens kompetens”

Mest läst