Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Stal narkotika­klassade läkemedel – kunde fortsätta jobba som apotekare

En apotekare som stal narkotikaklassade läkemedel på sin arbetsplats har kunnat jobba vidare i flera år – trots att han dömts.

Apotekaren ertappades redan 2020 med att stjäla narkotikaklassade läkemedel på sin arbetsplats i Roslagen, norr om Stockholm. Men först nu begär Inspektionen för vård- och omsorg (Ivo) en prövotid för att se om mannen kan arbeta vidare, skriver Mitt i.

De ursprungliga stölderna anmäldes och i mannens bostad hittade polisen mer narkotikaklassad medicin. Det ledde till att mannen fick sparken och 2021 dömdes han i tingsrätten för egenmäktigt förfarande och narkotikabrott.

Apotekarens tidigare arbetsgivare anmälde händelsen till Ivo, men först nu fyra år efter stölderna har Ivo kommit fram till att mannen behöver en prövotid på tre år för att se om han kan arbeta vidare som legitimerad apotekare. Ivo har därför anmält mannen till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN).

Enligt Ivo har mannen ”genom brottet har utnyttjat sin ställning och det särskilda förtroendet som han har haft som apotekare”, skriver Mitt i, som också kontaktat myndigheten för att fråga varför de dröjt med att agera i ärendet.

“Ivo har tyvärr för långa handläggningstider när det kommer till att utreda legitimerad personal,” skriver Ivos pressekreterare Tobbe Lundell i ett mejl till Mitt i.

Han menar att myndigheten arbetar med att minska sina handläggningstider och skriver till tidningen att ärendet “av olika anledningar inneburit administrativa svårigheter för myndigheten som gjort att det dragit ut på tiden.”

Mest läst