Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Meds: Genombrott att regeringen ser över handels­marginalen

Meds vd Björn Thorngren är positiv till att regeringen föreslår en full översyn av handelsmarginalen och att man inte avsatt medel för farmaceutiska tjänster.

Meds vd Björn Thorngren ser det som ett stort genombrott att regeringen föreslår en full översyn av handelsmarginalen i budgetpropositionen för 2025.

Han menar att det med det i åtanke inte är någon stor sak att regeringen inte avsatt medel för inhalationsvägledning, till skillnad från Sveriges Apoteksförening som är besvikna över det beslutet vilket Svensk Farmaci skrivit om tidigare.

— På det stora hela är det en mindre detalj och kan till och med vara positivt då vi kan fokusera helt på att lösa branschens grundproblem med kronisk underfinansiering av huvuduppdraget, säger Björn Thorngren och fortsätter:

— Det här är en budget som bådar väldigt gott för en ökad läkemedelstillgänglighet för kunderna och bättre situation för landets farmaceuter, säger Björn Thorngren.

Hur då en bättre situation för farmaceuter?

— Farmaceuter som jobbar på apotek har som vi vet en pressad arbetssituation. Många upplever själva att de gör arbetsuppgifter som inte lönar sig för apoteket. Det kostar för mycket att expediera recept idag och det kan kan skapa en underliggande stress hos farmaceuterna. Men om man i och med att se över handelsmarginalen gör det lönsamt att sälja läkemedel då gynnar det farmaceuter och kunderna som får bättre tillgänglighet på apotek, säger Björn Thorngren.

Läs mer >>

Apoteksför­eningen besviken – inga pengar till inhalations­vägledning

Mer om Farmaceutiska tjänster

Mest läst