Fortsatt vädjan: Förskriv Ozempic bara till diabetespatienter
Läkemedelsverket vädjar återigen till läkarna om att endast skriva ut Ozempic till diabetespatienter. Samtidigt utreds nu om en ransonering av Ozempic likt den på norska apotek skulle fungera i Sverige. Det skriver Läkemedelsverkets Veronica Arthurson och Rickard Ljung i en debattartikel i Dagens Medicin.
SVT-serien “Uppdrag granskning: Jakten på Ozempic” visat hur allt för många förskrivare lättvindigt förskriver Ozempic utanför indikation. Det handlar ofta om digitala vårdgivare för medicinsk överviktsbehandling.
Läkemedelsverket vädjar därför återigen till läkarkåren att förskriva GLP1-receptoragonister endast på godkänd indikation eftersom det är tydligt att vädjan i december inte har haft tillräcklig effekt, skriver Läkemedelsverkets Veronica Arthurson och Rickard Ljung i en gemensam debattartikel i Dagens Medicin.
Enligt de företag som tillverkar GLP1-analoger, och som Läkemedelsverket för dialog med, väntas bristen kvarstå året ut och troligen kommer utmaningarna att kvarstå under flera år framöver.
Socialstyrelsens kartläggning som presenterades i april i år, av uttagen av läkemedel som innehåller semaglutid, visade att drygt 16 procent av uttagen gjordes av patienter utan rapporterad diabetesdiagnos.
— Läkemedelsverket ser mycket allvarligt på att kroniskt sjuka diabetespatienter står utan sin medicinering, delvis på grund av en omfattande förskrivning utanför godkänd indikation, säger Veronica Arthurson på Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.
Hon påpekar att den fria förskrivningsrätten är mycket viktig, men med möjligheten till sådan förskrivning följer ett ansvar.
— Uppdrag granskning visade att vissa vårdgivare genom bulvanapotek kan förse överviktspatienter med Ozempic, trots att bristen hos andra apotek är stor. Om den uppgiften stämmer är det allvarligt. Särskilt i ljuset av att diabetiker i vissa fall står utan. Vi kan inte nog understryka vikten av att alla läkare tills vidare förskriver GLP-1-receptoragonister endast på godkänd indikation, säger Veronica Arthurson.
Läkemedelsverket välkomnar att regeringen ska se över läkemedelsförskrivningar och utreder möjligheten att tillfälligt begränsa förskrivning av vissa läkemedel.
I början av pandemin beslutades om en bestämmelse i läkemedelsförordningen som innebar en tillfällig begränsning av mängden receptbelagda läkemedel som öppenvårdsapotek fick expediera.
Som Svensk Farmaci tidigare har uppmärksammat infördes en ny lag i Norge den 1 juli som innebär att norska apotek inte får ge ut Ozempic till personer som använder medicinen för viktminskning.
En liknande begränsning finns i Danmark.
Läkemedelsverket utreder nu om en liknande reglering skulle vara ändamålsenlig i Sverige, skriver Veronica Arthurson och Rickard Ljung i Dagens Medicin.
Läs mer >> Ransonering av Ozempic fungerar på norska apotek