Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Som apotekare som brin­ner för patient­säkerhet brann det lågor i mig”

Om läkarna överskriver Ozempic och inte uppfyller samtliga krav så är det vår uppgift att sätta stopp för det och sätta patientsäkerheten i fokus. Vill vi stärka vårt förtroende i branschen gäller det att vi alla vet vilket ansvar som vilar på våra axlar som farmaceuter. Det skriver Siamak Emam i ett nytt blogginlägg.

”Nej, vi har tyvärr inte det hemma””Det är restnoterat överallt och vi vet inte när vi kommer få hem det igen”.

Ja, så lät det väldigt ofta när kunder kom till apoteket och ville hämta ut Ozempic på recept. Jag minns att bara för ett par veckor sedan kunde vi få in åtta stycken Ozempic 0,5 mg som redan var slut innan jag hann säga “jag går på lunch” till mina kollegor.

Ett hat började växa fram i sociala medier

Den var slut och restnoterat i alla doser under ett bra tag och patienter med typ -2 diabetes fick åka 200 kilometer för att eventuellt kunna hämta ut ett recept på ett avlägset apotek och hade man otur var den också slut när man väl var framme där. Ett hat började växa fram i sociala medier, typ 2-diabetespatienterna som inte kunde få tag på det vs. folk som hade åtta sprutor i kylen och ville få den där ”beach”-kroppen lagom till sommaren.
Hypen kring Ozempic – den magiska medicinen var ett faktum och tyvärr hamnade medicinen i allt för ofta hos patienter som inte var i särskilt behov av medicinen men som kände en läkare eller som klickade i ett par nätkliniker på nätet och fick det utskrivet på recept.

Förra veckan (9 september) publicerade SVT “Uppdrag Granskning Jakten på Ozempic” och Svensk Farmaci rapporterade om att Läkemedelsverket just nu granskar ett nätapotek, Apovital. Har du inte tittat på serien rekommenderar jag den starkt. I dokumentärserien får tittarna kännedom om ett apotek som kallar sig för ett apotek men liknar ingenting av vad jag och du skulle definiera som vanligt apotek med tillstånd från läkemedelsverket. Som kvalitetsansvarig och person som brinner mycket för kvalitet och patientsäkerhet brann det lågor i mig för att uttrycka det milt!

Jag ska försöka kort förmedla mina tankar kring det hela.

”Hur vill jag egentligen vara som farmaceut?”

Jag tycker personligen att få bli kallad för ett apotek, så ska syftet vara att eftersträva direktexpediering och ha ett lager och ta emot all sorts recept. Apoteket bör då inte vara knutet till ett vårdföretag som inte direkt känns som seriösa när de skrivet ut Ozempic utan vidare kontrollstationer (behövs ordentlig kvalitetssäkring även där)! Speciellt i tider då det uppenbart är brist på Ozempic är det ännu mer angeläget att egentligen ta och fråga sig själv som farmaceut ”Hur vill jag egentligen vara som farmaceut?” ”Skeppa ut paket efter paket hejdlöst till personer jag uppenbarligen vet att de inte ska ha medicinen”? Hur blev det med den där dialogen med lämplighetskontroll och helhetskontroll?

Kom ihåg en sak! Vi har ett otroligt viktigt samhällsuppdrag att fylla. Framför allt ska vi alltid eftersträva att uppskattas som seriösa aktörer av gemene man och ha ett stort förtroende bland svenska folket. Det är ju den ena biten. Seriositet. För om läkarna överskriver Ozempic av diverse anledningar och inte uppfyller samtliga krav så är det vår uppgift att sätta stopp för det och sätta patientsäkerheten i fokus! Vill vi stärka vårt förtroende i branschen gäller det att vi alla vet vilket ansvar som vilar på våra axlar som farmaceuter. Make it count!

Mest läst