Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apoteksför­eningen besviken – inga pengar till inhalations­vägledning

Sveriges Apoteksförening är positiv till flera delar av regeringens budgetproposition för 2025, men besviken över att budgeten inte avsatt medel för inhalationsvägledning på apotek.

Budgetpropositionen föreslår en utredning som bland annat ska se över apotekens handelsmarginal, något som Sveriges Apoteksförening är positiv till.

— Vi har länge påpekat att apotekens kärnuppdrag att tillhandahålla läkemedel är en förlustaffär och jag räknar med att utredningen tar sig an denna fråga, säger Johan Wallér, vd Sveriges Apoteksförening.

Apoteksföreningen pekar på att apoteken behöver få betalt för att genomföra och utveckla det farmaceutiska samhällsuppdraget, att sälja och ge råd om läkemedel, och menar att utan tillräcklig ersättning för det riskerar samhället att inte få den apoteksservice som befolkningen förväntar sig.

— Jag är mycket besviken över att regeringen inte har avsatt några medel för den farmaceutiska tjänsten inhalationsvägledning. Efter en lång försöksverksamhet har TLV föreslagit ett brett införande på svenska apotek. Det är en beprövad och kostnadseffektiv metod för att säkerställa korrekt användning av läkemedel och därigenom minska både patientlidande och onödiga vårdkostnader, säger Johan Wallér i ett pressmeddelande.

Sveriges Apoteksförening är också positiv till införandet av en miljöpremie inom periodens vara systemet.

— Det är något som vi har efterfrågat länge. Det är högst rimligt att Sverige premierar hållbart tillverkade läkemedel och inte enbart lägsta pris, säger Johan Wallér i pressmeddelandet.

Men Apoteksföreningen tycker att det finns en risk den summa som avsätts är för låg för att ge incitament för läkemedelsföretagen att delta.

— Vi hade dessutom gärna sett en annan modell där apoteken kan se vilket läkemedel som uppfyller kriterierna. Det skulle kunna ge ytterligare incitament för läkemedelsföretagen att uppfylla kriterierna då apotekens farmaceuter skulle kunna kommunicera mot kund om den frågan ställs vid apoteksdisken, säger Johan Wallér i pressmeddelandet.

Lif – de forskande läkemedelsföretagen ser likt Apoteksföreningen många positiva delar i regeringens budget och pekar bland annat på att det görs många viktiga reformer för att stärka svensk konkurrenskraft inom life science. 

De ser positivt på att Läkemedelsverket anslag ökar med 30 miljoner för 2025 och 60 miljoner årligen vilket man menar kan stötta, utveckla och finansiera en ny struktur med ett nationellt partnerskap för kliniska prövningar.

— Det är en mycket välkommen satsning som ger myndigheten förutsättningar att accelerera arbetet med att etablera ett tvärsektoriellt nationellt partnerskap för kliniska prövningar där branschen ingår – ett SweTrial – och konkret stärka genomförandekapaciteten i hälso- och sjukvården så att fler företag väljer att förlägga sina kliniska prövningar i Sverige. Kliniska prövningar är en katalysator för andra investeringar inom life science-området och spelar en avgörande roll för Sveriges konkurrenskraft, säger Karolina Antonov, analyschef och tillförordnad vd på Lif – de forskande läkemedelsföretagen, i ett pressmeddelande.

Lif ser också positivt på den tidigare presenterade nyheten om satsning på jämlik implementering av precisionshälsa. 50 miljoner i år och därefter 100 miljoner årligen.

— Det är en nödvändig satsning för att stärka Sveriges position som föregångsland i implementering av precisionsmedicin. En ökad nationell samordning är viktig och regeringens budgetsatsning ökar möjligheterna till en bredare implementering och därmed att realisera den fulla potentialen i precisionsmedicin för patienter i Sverige och för att stärka Sveriges konkurrenskraft inom life science. Det finns flera viktiga aktörer inom området och regeringen bör snarast återkomma med närmare besked kring hur dessa medel ska fördelas, säger Karolina Antonov i pressmeddelandet.

Mest läst