“Restsituationer skapar fortsatt ökad arbetsbelastning för apotekspersonal”
Antalet nyanmälda restsituationer under januari-augusti är fler än under hela 2022, men färre än under samma period 2023. Det visar Läkemedelsverkets statistik.
Det totala antalet restanmälda läkemedelsförpackningar har minskat under perioden 1 januari-31 augusti 2024 jämfört med under samma period 2023.
Men är fler än under hela 2022.
Det visar Läkemedelsverkets statistik om restsituationer.
Under januari till och med augusti 2024 har totalt 1808 förpackningar restanmälts från företag till Läkemedelsverket, vid de flesta av dessa restsituationer har det funnits alternativa läkemedel tillgängliga och/eller att restdurationen varit relativt kort.
Eftersom både antal restanmälda och antal marknadsförda förpackningar varierar över tid illustreras alltid en ögonblicksbild av Läkemedelsverket, den här gången från 3 september 2024.
Andelen läkemedelsförpackningar med en pågående restsituation är 6,3 procent, vilket innebär att 989 förpackningar av totalt 15 731 marknadsförda förpackningar har en pågående restsituation.
Vid samma datum har 1,1 procent motsvarande 174 förpackningar en kommande restsituation.
Stapeldiagrammet nedan visar totalt antal restanmälda förpackningar för de senaste tre åren samt för de åtta första månaderna av 2024. Samma unika läkemedelsförpackning kan vara restanmäld under flera tidsperioder under ett år och räknas i statistiken varje gång den anmälts.
Av de läkemedel som restanmäldes under perioden är 1716 förpackningar (94,9 procent) humanläkemedel, medan en mindre andel, 92 förpackningar (5,1 procent), är veterinära läkemedel.
Under perioden januari–augusti 2024 har situationen varit särskilt ansträngd för vissa läkemedel inom:
- hjärtlungräddning (adrenalin 0,1 mg/ml injektionsvätska, lösning (förfylld spruta och ampull)
- substitutionsbehandling av östrogenbristsymtom till kvinnor efter menopaus
- onkologi
- epilepsi.
Utöver dessa följer Läkemedelsverket särskilt restsituationerna inom astma/kol (lösning för nebulisator), tillväxthormon, GLP-1 analoger, kärlvidgande medel, antibiotika (amoxicillin), centralstimulantia (metylfenidat) samt lokalanestetika med adrenalin.
De rest- och bristsituationer som pågår skapar fortsatt ökad arbetsbelastning för vård och apotekspersonal för att hantera de situationer som uppstår. En enskild restsituation kan orsaka stora problem för patienten, hälso- och sjukvården och apotek, skriver Läkemedelsverket.
Den kraftiga ökningen i juni 2023 sammanföll i tid med den lagändring som Svensk Farmaci tidigare berättat om och som trädde i kraft 1 juli 2023 som bland annat innebär att en sanktionsavgift har införts för de företag som inte minst två månader i förväg meddelar Läkemedelsverket om att försäljningen av ett läkemedel upphör tillfälligt eller permanent.
En viss andel av de läkemedel som restanmäldes under slutet av juni förra året avslutades av företagen kort därefter. Det tyder på att det förekom anmälningar där restsituation sedan inte uppstod.
Läs mer >> Antalet restanmälda läkemedel fördubblades under 2023
Klart med böter för företag som inte informerar om läkemedelsbrist
Många länder har avgifter – men svårt att veta hur stor nytta de gör