Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“En stärkt farmaceut­roll kan förebygga brist­situationer”

För nästan varannan svensk som skulle hämta ut receptbelagda läkemedel det senaste året var läkemedlet slut. För var femte blev konsekvensen pausad läkemedelsbehandling.

Verian har på uppdrag av Apotek Hjärtat gjort 4 334 intervjuer med den svenska allmänheten som är mellan 18–84 år. Resultatet visar att fler än fyra av tio svenskar, 45 procent av dem, som har hämtat ut receptbelagda läkemedel det senaste året uppger att läkemedlet har varit slut på ett specifikt apotek. 

I de flesta fall kan problemet lösas genom byte till generika eller hänvisning till närliggande apotek.

Men fler än var femte person (22 procent) uppger att konsekvensen blev en pausad läkemedelsbehandling i väntan på att läkemedlet skulle bli tillgängligt igen.

— Idag pågår det diskussioner med regeringen, myndigheter och branschaktörer om hur apoteken ska få större mandat att lösa ännu fler situationer då läkemedel inte finns att tillgå. Till exempel hur vi ­– vid bristsituation – ska få behörighet att expediera en annan styrka av samma receptbelagda läkemedel och därmed även anpassa doseringen så att dygnsdosen blir densamma, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat i ett pressmeddelande.

Det finns flera orsaker
till att läkemedel ibland inte finns tillgängligt på ett specifikt apotek. Det kan till exempel handla om en ökad efterfrågan på läkemedlet eller att apoteket inte har fått sin leverans i tid.

Ett problem som har ökat i omfattning under senare år är att läkemedelstillverkaren fått produktions- eller distributionsproblem som därmed orsakar brist i Sverige eller i hela Europa. Ofta är det dessa situationer som orsakar störst problem, då kunden kan få vänta länge på sitt läkemedel.

Apoteken vidtar idag flera åtgärder för att trygga tillgången till receptbelagda läkemedel. Men Annika Svedberg anser att en stärkt farmaceutroll kan förebygga bristsituationer i ännu större utsträckning.

— På samma sätt som vi idag kan rekommendera alternativa receptfria läkemedel och ge råd kring dessa, har våra farmaceuter den läkemedelsexpertis som krävs för att kunna ha samma dialog med kunder vad gäller delar av det receptbelagda sortimentet, säger Annika Svedberg.

Fakta: Undersökningens resultat i korthet

Fler än sju av tio svenskar (72 procent) har hämtat ut receptbelagda läkemedel under de senaste 12 månaderna.

Fler än fyra av tio av de som har hämtat ut ett receptbelagt läkemedel (45 procent) har varit med om att läkemedlet varit slut på ett specifikt apotek. 

De vanligaste konsekvenserna för dessa personer var att de blev hänvisade till ett annat apotek (43 procent) eller fick generika (30 procent). 

Fler än var femte person (22 procent) avvaktade med läkemedelsbehandlingen tills läkemedlet blev tillgängligt. 

Enligt statistik från Socialstyrelsen hämtade cirka 67 procent av den svenska befolkningen ut minst ett receptbelagt läkemedel år 2023.

Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen mellan 22 juli och 7 augusti 2024.

Läs mer >> Så ska regeringen före­bygga läkemedels­bristen

Farma­ceuter lägger tio timmar i veckan på att lösa rest­situationer

“Läkemedelsbristen är ett arbetsmiljöproblem för farmaceuter”

Mest läst