Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Personliga digitala brevlådor nytt sätt att nå förskrivare

Läkemedelsverket startar en pilotstudie där myndigheten skickar ny, viktig läkemedelsinformation till berörda förskrivares digitala brevlådor.

Under hösten kommer Läkemedelsverket att skicka ut ny, viktig läkemedelsinformation till berörda förskrivares digitala brevlådor som en del i en ny pilotstudie. Idag skickar läkemedelsföretagen ut samma information med reguljärpost, vanligen rör det ny kunskap om risker med läkemedlet men kan också gälla kvalitetsproblem, bristande effekt eller uppgifter om begränsad tillgänglighet.

— Nuvarande distributionssystem har många problem och vi får signaler från hälso- och sjukvården att alla inte nås av informationen. Vi har också vid stickprovskontroller sett en stor variation mellan antalet utskick och antalet berörda specialister, säger Kristin Elf, klinisk utredare vid Läkemedelsverket och läkare, i ett pressmeddelande.

Ytterligare en utmaning är att förskrivare och specialistläkare översköljs med information, vilket kan göra det svårt att urskilja ny och viktig läkemedelsinformation från reklam. 

— Med Läkemedelsverket som avsändare tydliggörs att myndigheten står bakom informationen. Att använda digitala brevlådor är dessutom snabbt, säkert och hållbart, säger Karl Mikael Kälkner, vetenskaplig ledare vid Läkemedelsverket och läkare, i pressmeddelandet.

Pilotstudien beräknas pågå fram till under våren 2025 och om den fallet väl ut kan detta bli en framtida permanent lösning.

Mest läst