Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Falska nätapotek som riktar sig till svenska patienter måste snabbt kunna stängas ner”

"Vi garanterar att alla läkemedelsförpackningar som lämnas ut till patienter på godkända svenska apotek är äkta. Nu vill vi se att samhället ökar sina insatser i kampen mot falska läkemedel som säljs via falska internetapotek", skriver företrädare för läkemedelssektorn på Dagens Medicin debatt.

Falska läkemedel är ett stort globalt problem som utgör ett betydande hot mot liv och hälsa, och som är en miljardindustri för kriminella organisationer.

Det skriver Kristina von Sydow, vd E-verifikation i Sverige, Karolina Antonov, tf vd Lif – de forskande läkemedelsföretagen, Johan Wallér, vd Sveriges apoteksförening, Kenneth Nyblom, vd Föreningen generiska läkemedel och biosimilarer, Andreas Rosenlund, vd Läkemedelshandlarna och Nicklas Widding, representant Läkemedelsdistributörsföreningen i en gemensam debattartikel i Dagens Medicin.

Hur omfattande den illegala handeln är när det gäller falska läkemedel är oklart. En undersökning som Läkemedelsverket gjort visade att 1 procent av de 1 000 tillfrågade hade köpt läkemedel via internet, utan recept, från ett icke godkänt nätapotek, något som Svensk Farmaci tidigare har uppmärksammat.

Att regeringen tillsätter en utredning som ska lämna förslag på bättre kontroll och tillsyn av läkemedelsförskrivning som Svensk Farmaci tidigare har uppmärksammat välkomnar debattörerna, men de uppmanar även regeringen att skyndsamt ta initiativ till en fördjupad kartläggning av hur vanligt det är att svenskar köper läkemedel utanför den legala handeln.

“Falska nätapotek som riktar sig till svenska patienter måste regelmässigt och snabbt kunna stängas ner”, skriver de.

De vill även se folkbildning i form av en stor nationell upplysningskampanj.

“Vi behöver öka insikten om de stora hälsoriskerna med att köpa falska läkemedel och öka kunskapen om att endast apotek med den godkända apotekssymbolen ska användas”.

Läs mer>>“Inte acceptabelt att inte ge rätt läkemedel till rätt patient”

Sex av nio nätkliniker skrev ut Ozempic till reporter

Läkemedelsverket granskar svenska nätapoteket Apovital

LMV: Så många köper receptbelagd medicin – utan recept

Mest läst