Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“En stor grupp anställda på apoteken riskerar uppsägning”

De flesta apotekstekniker måste sägas upp och farmaceutstudenter kan inte jobba på apoteken med egenvårdsrådgivning under sin studietid. Det är några av riskerna med Läkemedelsverkets förslag angående apotekstekniker anser Apoteksföreningen. Apotekarsocieteten vill dessutom införa språktest.

Läkemedelsverket har lagt fram ett förslag på reglering av kompetenskrav i egenvården. De nya mer specificerade kraven vill de skriva in i föreskrifterna om detaljhandel vid öppenvårdsapotek, något som Svensk Farmaci tidigare har uppmärksammat.

Förslaget har skickats ut på remiss och Sveriges Farmaceuter tycker att det är bra att tydligare kompetenskrav införs för apotekstekniker. Men invänder emot att Läkemedelsverket endast specificerar hur lång utbildningen ska vara och vilka utbildningsområden som ska ingå, inte specificerar vilka krav vare sig utbildningen eller vad de utexaminerade bör uppfylla.

De föreslår bland annat att personal som inte är farmaceuter ska klara ett obligatoriskt nationellt kunskapsprov för att få ge råd om egenvård på apotek. Detta för att säkerställa att de olika utbildningsföretagens utbildningar garanterar samma kvalitet och att de som går utbildningarna får rättvisa bedömningar och kan visa att de har tillräcklig kunskap.

Förbundet vill även förbjuda utländska utbildningar för apotekstekniker samt ställa krav på att alla handledare bör vara erfarna farmaceuter eller erfarna apotekstekniker.

Även Sveriges Apoteksförening har skickat in sitt remissvar på Läkemedelsverket förslag. Även de välkomnar större tydlighet i kraven på kompetens men likt Sveriges Farmaceuter ser de ett problem i att det är utbildningstiden och innehållet som regleras och inte vilken kompetens som egenvårdsrådgivarna faktiskt har.

— Apoteken har idag kvalitetssystem där medarbetarna kontinuerligt får visa att de ha rätt kompetens och är uppdaterade på de senaste förändringarna inom området, bland annat genom att genomföra prov och tester. Det ser vi som något som kan vara ett fullgott alternativ till omfattande dokumentation av tidigare utbildningar, säger Fredrik Boström, chefsfarmaceut på Sveriges Apoteksförening i ett pressmeddelande.

Apoteksbranschen är också orolig över att förslaget kan komma att påverka kompetensförsörjningen till apotek. Risken med förslaget är att en stor andel av dagens apotekstekniker inte får fortsätta sitt arbete, enligt Fredrik Boström.

“Vi ser att förslagen riskerar att innebära att en stor grupp anställda på apoteken inte längre kommer få utföra de uppgifter de gör idag och riskerar uppsägning på grund av arbetsbrist” skriver Apoteksföreningen i sitt remissvar.

Fredrik Boström anser att förslaget är otydligt kring hur de med en äldre apoteksteknikerutbildning men med mångårig erfarenhet ska bedömas. Det finns övergångsregler, men de löser inte problemet fullt ut. En överhängande risk är även att farmaceutstudenter inte längre kan jobba på apoteken med egenvårdsrådgivning under sin studietid.

— Eftersom det är så många frågetecken som kvarstår så behöver vi en fortsatt dialog med Läkemedelsverket. Vi har alla intresse av att införandet inte försvårar kompetensförsörjningen på apotek i en situation där vi redan har en stor farmaceutbrist, säger Fredrik Boström.

Även Apotekarsocieteten har varit remissinstans och de vill likt Sveriges Farmaceuter införa ett obligatoriskt kunskapsprov för de som inte är farmaceuter för att få ge råd om egenvård på apotek. Detta för att skärpa kraven och för att säkra kvalitetsnivån.

Att kundkommunikation ingår i kompetenskraven som definieras i förslaget tycker Apotekarsocieteten är “mycket bra” och anser att kompetens inom kundkommunikation förutsätter goda kunskaper i svenska.

“Vi anser att det finns skäl att tydliggöra detta och att bevis på tillräckliga språkkunskaper ska utgöra en del i det föreslagna obligatoriska kunskapsprovet”, skriver Apotekarsocieteten i sitt remissvar.

Läs mer >> Förbundet kritiska till utbildnings­förslag för apotekstekniker

Mest läst