Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Danska apotekare rustar sig för kampen mot kriminella

Apotek i Köpenhamn har drabbats av en inbrottsvåg och målet för stölderna är diabetesläkemedel som Ozempic och Wegovy.

Inbrotten, som började i våras, har drabbat flera apotek. Vissa upprepade gånger och målet är diabetes- och obesitasläkemedlen Ozempic och Wegovy, som innehåller substansen semaglutid och har blivit populära viktminskningsmedel. Det skriver danska Dagens Medicin, vilket också har uppmärksammats av svenska Dagens Medicin.

Flera av de drabbade apoteken berättar att de på grund av stölderna behövt lägga stora summor pengar på säkerhetsåtgärder.

— Jag har fått installera ytterligare säkerhetsutrustning för flera hundra tusen kronor på mina apotek. Det är osäkert och svårt att dyka upp i ett totalt förstört rum, säger apotekaren Jakob Tjelum, som nu kallar sitt apotek för ”Fort Knox” till danska Dagens Medicin.

Apotekarna på de drabbade apoteken menar att stölderna underlättas av att läkemedlen måste förvaras i kylskåp. Det gör att tjuvarna vet exakt var de ska leta. Apotekarna uppger för tidningen att de tror att läkemedlen säljs på svarta marknaden och att de därför är oroade för patientsäkerheten då läkemedlen riskerar att hanteras fel av gärningsmännen.

— Folk köper medicinen av kriminella, som förvarar bytet i ett påslakan. Vi andra går långt för att säkerställa korrekt förvaring, säger apotekaren Camilla Bangert till danska Dagens Medicin.

Tidningen skriver att polisen i Köpenhamn ser allvarligt på stölderna, men att de inte ser de som en de av en ökad trend.

Mest läst