Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Inte acceptabelt att inte ge rätt läkemedel till rätt patient”

Regeringen tillsätter en utredning för att motverka felaktiga läkemedelsförskrivningar och förhindra att offentliga medel går till kriminella och oseriösa aktörer.
- Vi måste hitta regelverk som stoppar, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson till SVT Nyheter.

SVT har i serien ”Uppdrag granskning: Jakten på Ozempicuppmärksammat den växande marknaden för recept på läkemedel för viktnedgång. Efterfrågan på exempelvis Ozempic är så stor att det råder global brist – vilket bland annat gör det svårare för diabetespatienter att få behandling med medicinen.

I Sverige har i princip alla apotek brist och Läkemedelsverket avråder från att skriva ut Ozempic till andra än diabetiker.

Trots det lyckades SVT:s reporter med hjälp av AI-genererade bilder och en påhittad vikt på 130 kilo få Ozempic utskrivet av flera nätläkare och få det hemlevererat till sin dörr.

— Det är inte acceptabelt att man inte ger rätt mediciner eller läkemedel till rätt patient. Det måste varje förskrivare försäkra sig om, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) till SVT Nyheter.

Vi har sett problem på många håll, både felaktig förskrivning men också oseriösa och kriminella som finns med i välfärden. Därför tillsätter vi nu en utredning för att fånga in många av de här sakerna där vi måste hitta regelverk som stoppar.

Syftet med utredningen är enligt sjukvårdsministern att motverka felaktiga läkemedelsförskrivningar och förhindra att offentliga medel går till kriminella och oseriösa aktörer.

Bland annat ingår det i utredningens uppdrag att analysera och ta ställning till om Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och Tandvårds- och läkemedels­förmånsverket (TLV) bör få utökade möjligheter att ta del av uppgifter vid tillsynen över läkemedelsförskrivningar som påverkar läkemedels­förmånerna och om ansvaret för tillsynen behöver förtydligas.

Man ska även analysera och ta ställning till om det finns behov av ändringar i regelverket för arbetsplatskoder för att bland annat underlätta både regional och nationell uppföljning av läkemedelsförskrivningar, samt om det finns behov av ändringar i reglerna för dokumentation i och åtkomst till patientjournaler för att bättre kunna följa upp läkemedelsförskrivningar.

Enligt Acko Ankarberg Johansson finns det i dag ungefär 10 000 personer i Sverige med möjlighet att förskriva läkemedel som varken har personnummer eller samordningsnummer.

— Vi vet inte vilka de är. Vilka är de här som förskriver? Har de rätt att göra det? Är de verksamma inom sjukvården eller är det risk för att det är kriminella. Det är ganska många frågor som vi tänker landa ner i en utredning nu för att säkerställa att rätt läkemedel når rätt patient, säger Acko Ankarberg Johansson till SVT Nyheter.

Särskild utredare blir Anders Ahlsson som är hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.

Uppdraget ska redovisas senast den 12 mars 2026.

Läs mer >> Sex av nio nätkliniker skrev ut Ozempic till reporter

Mindre sekretess ska stoppa välfärds­­­brottslighet på apotek

Regeringen vill stoppa välfärds­brottslighet på apotek

Mest läst