Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Läkemedelsverket granskar svenska nätapoteket Apovital

Apovital, som tidigare hette Apoviva, granskas efter en inspektion av apoteket tidigare i år. Bland annat ska Läkemedelsverket haft synpunkter på samarbetet mellan en vårdaktör och apoteket.
- Vi respekterar förstås Läkemedelsverkets bedömning och har därför avslutat samarbetet, uppger Ali Kouchek, styrelseordförande i Apovital.

I serien ”Uppdrag granskning: Jakten på Ozempicgranskar SVT den växande marknaden för recept på läkemedel för viktnedgång. Programmet uppmärksammar även det nystartade nätapoteket Apovital, som tidigare hette Apoviva. Namnbytet sker bland annat av den anledningen att Apoteket AB äger rättigheterna till namnet Apoviva.

SVT:s reporter besöker Apovitals lokaler i Eslöv med dold kamera. Han uppger att i industriområdet där apoteket ligger finns ingen annan verksamhet, ingen apoteksskylt och att där inte finns några mediciner i lager utan när en kund beställer något måste företaget i sin tur beställa hem läkemedlet först.

Apovital vänder sig mot den bilden som ges av företaget och att redaktionen använt dold kamera.

— Apovital framstår som en ljusskygg och oseriös verksamhet, och intrycket blir att vi enbart vill förmedla läkemedlet Ozempic till vissa patienter. Den bilden stämmer inte med verkligheten, säger Ali Kouchek, styrelseordförande i Apovital i ett pressmeddelande.

Företaget är grundat av Ali Kouchek, Daniel Rahmstrid och Fabian Amiri som samtliga är farmaceuter. Alla tre var tidigare regionchefer på Lloyds Apotek och startade 2015 bemanningsföretaget Apotekskonsulterna, som har samma besöksadress som Apovital.

Även deras gemensamma företag Nordic Pill, som distribuerar läkemedel, har samma besöksadress.

— Jag förstår att den som väntar sig att Apovital ska vara en klassisk apotekskedja kan få intryck av att något är underligt, eftersom våra lokaler ligger i ett industriområde. Men vi håller på att starta upp ett nätapotek, inte en kedja som satsar på butiker i gallerior och köpcentrum, säger Ali Kouchek.

Uppdrag gransknings reporter undrar i programmet hur Apovital ”lyckas säkra sina leveranser” av Ozempic. 

— Skälet till att vi oftare än en del andra apotek har haft tillgång till Ozempic är att vi har varit snabba på att beställa så fort det finns tillgängligt. Konstigare än så är det inte. Totalt sett har vi hittills sålt 262 förpackningar av Ozempic, säger Ali Kouchek. 

SVT:s reporter intervjuar Annika Babra, enhetschef vid Läkemedelsverket, för att höra om hon anser att Apovital/Apoviva uppfyllt kraven på vad ett apotek måste göra.

Men det kan hon inte kommentera eftersom det finns ett pågående ärende mot företaget. Något som Annika Babra bekräftar för Svensk Farmaci.

— Jag kan inte gå in på detaljerna mer än att ärendet startade med en inspektion av apoteket tidigare i år och det är ännu inte avslutat, säger Annika Babra till Svensk Farmaci.

— Men generellt skulle jag säga att ett apotek ska finnas till för allmänheten. Man ska ha en apotekssymbol som visar att man är ett apotek och är tillgängligt för allmänheten, säger Annika Babra till SVT.

— Man behöver ha ett lager som strävar efter en direkt expediering. Jag skulle vilja gå tillbaka till det grunduppdrag som apoteken har. Ett otroligt viktigt uppdrag, ett samhällsuppdrag. Man ska finnas till för konsumenter, och tillhandahålla läkemedel för konsumenter.

Uppdrag granskning berättar också om Apovitals samarbete med vårdföretaget Ayd.

Apovital har valt att publicera hela korrespondensen med SVT:s Uppdrag granskning på sin hemsida. Där skriver Ali Kouchek att i samband med Läkemedelsverkets inspektion av verksamheten har de påtalat att samarbetet med Ayd inte lever upp till deras önskemål om åtskillnad mellan vårdaktörer och apotek.

“Det är förstås viktigt att läkare inte får ekonomiska incitament att skriva ut fel eller för mycket läkemedel, och att apotek inte har ekonomiska incitament att särbehandla några kunder. Vi har inte sett detta som någon risk, men respekterar förstås Läkemedelsverkets bedömning och har därför avslutat vårt samarbete med Ayd”, skriver Ali Kouchek.

“Sedan den 1 augusti tar vi inte längre emot nya förskrivningar enligt det tidigare samarbetsavtalet. De sista utlämningarna av läkemedel till patienter som redan påbörjat sin behandling sker den 30 september”.

Vad gäller Läkemedelsverkets pågående ärende mot företaget skriver Ali Kouchek:

“Att Läkemedelsverket har ett pågående tillsynsärende gällande oss uppfattar vi som en rutinåtgärd i samband med att ett nytt apoteksföretag etablerar sig på marknaden. Vi har en bra dialog med Läkemedelsverket om deras synpunkter och förväntar oss att ärendet kommer kunna avslutas inom kort”.

Läs mer>> Sex av nio nätkliniker skrev ut Ozempic till reporter

Mest läst