Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Här ska AI hjälpa regionen att hitta välfärdsbrott

Region Skåne intensifierar jakten på välfärdsbrott  och kommer att ta hjälp av AI för att snabbt kunna spåra upp oseriösa aktörer.

Exakt hur Region Skåne kommer att ta hjälp av AI, artificiell intelligens, för att stävja välfärdsbrott framgår inte av det pressmeddelande som regionen skickat ut.

Regionen skriver dock att AI kan vara “ytterligare ett verktyg för att snabbt kunna fånga upp händelser som avviker från det normala. Stora mängder data kan behöva analyseras på ett effektivt sätt. Det kan exempelvis handla om hur listningar av invånare görs på en vårdcentral eller hur ett vårdbesök registreras.”

— Vi behöver göra nålsögat ännu mindre och fånga upp och stoppa oseriösa aktörer tidigare, redan innan vi skrivit avtal. Det handlar om att skärpa kraven på olika sätt så att de som inte har goda avsikter sållas ut ännu tidigare, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom i pressmeddelandet. 

Hittills i år har Region Skåne krävt återbetalning på omkring 35 miljoner från tre leverantörer och fler är under utredning. Som en yttersta konsekvens kan avtal sägas upp eller hävas, något som hände senast förra veckan.

— Varje försök att utnyttja systemet enbart för egen vinning måste stoppas. Välfärdsbrottslighet är helt oacceptabelt och urholkar tilliten till vårt demokratiska system, säger Pia Lundbom i pressmeddelandet.
  
Hon ser också risker för patienterna.

— Om någon bedriver hälso- och sjukvårdsverksamhet bara för att kunna utnyttja systemet ekonomiskt, kan det också betyda att patienter blir lidande och det uppstår patientsäkerhetsrisker. Man kanske av ekonomiska skäl inte anställer rätt kompetens. Då kan en patient bli utsatt för felaktiga bedömningar och få fel behandling eller farliga läkemedelskombinationer. Det kan finnas risk för att en behandlingsbar sjukdom inte upptäcks. Men det kan också leda till felaktiga uppgifter i journalen eller att en patient registreras för besök som inte har skett, säger Pia Lundbom i pressmeddelandet.

Läs mer >>

Mindre sekretess ska stoppa välfärds­­­brottslighet på apotek

Regeringen vill stoppa välfärds­brottslighet på apotek

Larm om miljonfusk bland apoteken: tar starkt avstånd

S-partiledare: ”Apoteks­branschen är icke- fungerande”

Mest läst