Farmaceuters roll i framtidens vård – insikter från FIP
Ordförande Agnieszka Madej representerade förbundet på årets FIP-kongress.
- Det märks att det inte bara är här i Sverige som frågor kring ekonomi och medlemskap är aktuella, säger Agnieszka Madej.
Den internationella farmaceutfederationen FIP (International Pharmaceutical Federation), som representerar över fyra miljoner farmaceuter över hela världen, har kongress en gång per år.
I år var det dags för den 82:a och den hölls i Kapstaden i Sydafrika. Temat för i år var ”Innovation för framtidens hälso- och sjukvård”. Farmaceuter spelar en avgörande roll när det gäller att driva innovation inom hälso- och sjukvården i alla miljöer och på programmet stod bland annat seminarier och föreläsningar kring precisionsmedicin, artificiell intelligens (AI) och integration av hälsodata.
Sveriges Farmaceuters ordförande Agnieszka Madej var på plats för att representera förbundets medlemmar.
— Det var en intensiv vecka med en bra och intressanta möten. Precis innan själva konferensen har FIP sitt årliga Councilmeeting där jag representerade förbundet. Det märks att det inte bara är här i Sverige som frågor kring ekonomi och medlemskap är aktuella, säger Agnieszka Madej.
— Det fanns väldigt många intressanta ämnen att lyssna på, tyvärr så ligger det mest ofta samtidigt. Det var intressant att höra hur apoteken i Sydafrika fungerar, även här har de leverans till boxar. Det har även ett hälsotåg som de kör runt med för att komma på landsbygden. Läkemedelsbrister är ett världsomfattande problem som också togs upp.
AI var ett av alla ämnen diskuterades, hur mycket används det bland farmaceuter i Sverige?
— Alla pratar om AI och att det kommer. Jag tror att det används väldigt lite idag i alla fall av farmaceuter överlag i det dagliga arbetet. Sen finns det exempel på hur det har använts för att ta fram nya läkemedelssubstanser och för att ge mer personriktad reklam från apoteken.
Svensk Farmaci har flera gånger uppmärksammat apotekens och farmaceuternas roll i Sverige och resten av världen, hur de kan bidra mer och stärka hälso- och sjukvården. Storbritannien lyfts ofta som ett föredöme eftersom man där förbättrar tillgången till primärvård genom Pharmacy First. Ett ämne som lyftes på årets FIP-kongress.
— Skottland är ett exempel där de har haft Pharmacy First länge och där farmaceuter också får förskriva vissa läkemedel mot vissa indikationer. En sak som är viktig för att det ska fungera är att allmänheten har stort förtroende för farmaceuter och vet vad de kan få hjälp med. Ersättningen för rådgivning är lika oavsett om det genererar i en förskrivning eller inte. Farmaceuter kan också hänvisa till en läkare, och då vet den läkaren att patienten redan sökt vård.
Agnieszka Madej deltog även i en expertpanel om OTC mot influensalika symtom och gav det svenska perspektivet på det.
— Till skillnad från flera andra länder så har vi inte OTC-läkemedel med flera substanser. Fördelen som att ha det i Sverige är att det är lättare att dosera om du inte behöver behandla symtom som du inte har och även lättare att dosera då kombinationspreparat ofta bara har fasta styrkor. Alltså lättare om du tar fler läkemedel än att ta en kombination, säger Agnieszka Madej och fortsätter.
— Det var också intressant att höra att även om det finns många skillnader mellan olika länder så finns det också en del likheter. Som att patienter ofta vet vad de vill ha och blivit påverkade av till exempel reklam eller information på sociala medier. Det gör att när de kommer till apoteket så tror de sig veta vad de redan behöver.