Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Sex av nio nätkliniker skrev ut Ozempic till reporter

Med hjälp av AI-genererade bilder och en påhittad vikt på 130 kilo fick SVT:s reporter Ozempic utskrivet av flera nätläkare.

LP-1-receptoragonister, eller GLP-1-analoger, som till exempel Ozempic, är ursprungligen framtagna för att behandla diabetes. Läkemedlet sänker blodsockernivåerna och har visat sig vara effektiva för snabb viktnedgång.

Efterfrågan på Ozempic är nu så stor att det råder global brist – vilket bland annat gör det svårare för diabetespatienter att få behandling med medicinen.

Samtidigt växer utbudet av nätkliniker i Sverige som erbjuder recept på läkemedel för viktnedgång, utan att ta hänsyn till bristsituationen.

I serien ”Uppdrag granskning: Jakten på Ozempic” på SVT testar deras reporter Erik Galli hur lätt det är för honom att bli patient, trots att han inte är överviktig.

Med hjälp av AI-genererade bilder och en påhittad vikt på 130 kilo, lyckades reporten få Ozempic utskrivet av flera nätläkare.

Ingen av klinikerna upptäckte att SVT:s reporter kringgått deras kontroller förrän han själv berättade för dem

Sex av nio kliniker godkänner honom som patient och utfärdar recept på antingen Ozempic eller Wegovy, ett läkemedel med samma aktiva substans – semaglutid.

Fem kliniker som Uppdrag granskning kontaktar använder videosamtal för att bedöma patienten. Flera av dem accepterar påståendet att personen framför dem väger 130 kilo – trots att det är uppenbart att det inte stämmer.

Två kliniker skriver ut recept på viktminskningsmedicin – trots att de sitter i videomöte med reportern i mer än en halvtimme.

Tre av klinikerna nekar Uppdrag gransknings reporter behandling när de upptäcker att han inte är överviktig.

Erik Galli berättar för Aftonbladet att han använde både medicinen som han fick utskriven från läkare och den han fick tag på genom svarta marknaden i totalt fyra veckor.

— Jag var inte nervös när jag skulle ta den receptbelagda sprutan som jag fick. Jag hade läst på så pass mycket, generellt är de ju säkra och jag visste att det var äkta vara eftersom det kom från ett apotek, säger Erik Galli till Aftonbladet och fortsätter:

— Men när jag skulle testa medicinen från svarta marknaden… Jag vet inte om jag var nervös, jag är nog lite för dum för det, men det var en gräns att passera att köpa sprutor från någon konstig hemsida och stå och blanda pulver med något sterilt vatten för att sedan spruta in det i sig själv. Det såg ut som att jag var en heroinist.

Du beställde ju väldigt mycket medicin, vad gjorde du med det som blev över?

— Jag hämtade inte ut det mesta av medicinen, jag fick recepten men det kändes ju jättedumt att gå till ett apotek och hämta ut eftersom det råder brist på den medicinen.

Läs mer>> Ingen koppling mellan Ozempic och självmord visar svensk studie

Trots vädjan – företag fortsätter skriva ut Ozempic

Beskedet: Brist på Ozempic hela 2024

Så fungerar diabetes­medlet sema­glutid som viktminskare

Mest läst