Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

De satsar på att ta fram läkemedel mot fetma som tablett

Malmöbaserat bioteknikbolag vill utveckla en ny typ av läkemedel mot typ 2-diabetes och obesitas.

Det mindre bioteknikföretaget Pila Pharma, börsnoterat i Sverige, huvudkontor i Malmö men grundat i Danmark, tar ett steg i kampen om de globala marknadsandelarna inom läkemedel mot typ 2-diabetes och obesitas, uppger de i ett pressmeddelande.

Bolaget har tagit in 10 miljoner kronor i en riktad emission med syfte att studera effekterna av bolagets molekyl vid fetma.

Enligt Pila Pharma ska pengarna användas till att undersöka molekylens säkerhet vid upptrappning av dosen, samt till att utöka studiens omfattning för att genom empiriska statistiska beräkningar avgöra om det finns potential för ett nytt läkemedel i tablettform för behandling av fetma.

— Om vi kan påvisa en effekt på fetma i denna studie, blir vi de första och ensamma om att ha lyckats använda denna typ av molekyl – en TRPV1-antagonist – för att behandla metabola sjukdomar, säger Gustav H. Gram, vd för Pila Pharma i pressmeddelandet.

Pila Pharma grundades 2014 av styrelseordförande Dorte X. Gram som tidigare var forskare på Novo Nordisk. Hon var med om att identifierade den molekyl som ligger till grund för semaglutid, som är den aktiva substansen i Novo Nordisks injicerbara läkemedel Ozempic och Wegovy.

Mest läst