Utbildningen för att bli receptarie är treårig och finns vid universiteten i Göteborg, Malmö, Uppsala och Umeå.
Den finns även vid Linnéuniversitetet, både på plats i Kalmar och på distans, men där heter den farmaceutprogrammet.
Något som väckt frågor under åren. När Svensk Farmaci i somras skrev om hur antagningen i urval 1 till farmaceututbildningarna på landets universitet såg ut dök frågan upp igen genom ett antal mail till redaktionen.
En läsare, som själv är apotekare, skrev bland annat att hon och hennes kollegor dagligen måste förklara de olika yrkeskategoriernas utbildningsnivå, ansvarsområden med mera för både patienter och vårdpersonal.
De andra universiteten benämner utbildningarna apotekarprogrammet respektive receptarieprogrammet och båda de benämner skyddade yrkestitlar i programnamnet likt de andra högskoleutbildningarna inom vård och omsorg.
Så varför heter utbildningen farmaceutprogrammet i Kalmar?
— Som jag förstått det, jag arbetade inte vid lärosätet vid den tiden, valde man att kalla utbildningen för farmaceutprogrammet när det startade 2001 eftersom receptarieutbildningen fram till dess varit 2-årig. Utbildningen i Kalmar var en av de första att samtidigt leda till en kandidatexamen i farmaci. Studenterna fick alltså en dubbelexamen, säger Kristina Magnusson, lektor i farmakologi och programansvarig för farmaceutprogrammet vid Linnéuniversitetet.
— Med det sagt kan det vara bra att veta att vi just nu håller på med en programrevidering och i samband med dess sjösättande planeras även ett namnbyte till ”receptarieprogrammet”, fortsätter hon.
Det var en nyhet! Har ni bestämt när programrevideringen och namnbytet sjösätts?
— Det finns inget datum för sjösättning än men det blir tidigast höstterminen 2026.
Läs mer >> Ökning av antalet som börjar utbilda sig till farmaceut i höst