Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apotekare med hjärta för student­livet är Årets Uppsalastudent

Oskar Lövström tilldelas Anders Walls stiftelses stipendium Årets Uppsalastudent på 150 000 kronor.
- Ett väldigt tydligt kvitto på att jag har gjort något som uppskattas, säger Oskar Lövström.

Oskar Lövström gör som så många andra studenter i Uppsala när Svensk Farmaci når honom för att gratulera honom till att han tilldelas Anders Walls stiftelses stipendium Årets Uppsalastudent på 150 000 kronor.

Han sitter på cykeln.

— Det är väldigt svårt att beskriva i ord hur det känns att bli Årets Uppsalastudent men främst är jag väldigt tacksam. Allt jag har gjort har uppkommit för att det finns förutsättningar för det i universitetsvärlden i Uppsala. Jag får ett väldigt tydligt kvitto på att jag har gjort något som uppskattas. Dessutom är det väldigt kul!, säger Oskar Lövström.

Enligt stiftelsens stadgar delas stipendiet ut till en student som utmärkt sig för goda, kreativa insatser vid universitetet, deltagit i kår- och/eller nationsliv eller gjort särskilda insatser till stöd för andra studenter.

Allt det stämmer in på Oskar Lövström. Han tog sin apotekarexamen i våras, är en högpresterande student och har ett starkt studentengagemang. Ett engagemang som väcktes av gemenskapen han fann redan första dagen på Farmacevtiska Studentkåren.

På kårhuset träffade han sin flickvän Sofia Johansson, även hon har nu apotekarexamen, på den allra första välkomstlunchen på apotekarprogrammet.

— Jag fann en gemenskap som jag tyckte väldigt mycket om de första veckorna på Farmacevtiska Studentkåren. Sedan accelererade engagemanget.

Oskar Lövström har haft studentrepresentantposter i nästan alla styrelser och organ på Farmaceutiska fakulteten. Som ordförande för Farmacevtiska studentkåren har han bland annat verkat för att utveckla kårens internationaliseringsarbete, inkludera utbytesstudenter i kårlivet och öka kårens kontakter med studenter i andra länder.

Han har också varit drivande i att utveckla internationella studentfrågor inom ENLIGHT-alliansen samt verkat för att återetablera Swedish National Association of Pharmaceutical Students (SNAPS) för att förbättra samarbetet, kunskapsutbytet och utvecklingsmöjligheterna mellan och för farmacistudenter i Sverige.

— Det har även varit mycket ceremoniella grejer. Jag har varit kårmarskalk i säkert tre år och jag bär Farmacevtiska Studentkåren standar. Jag tycker sådant är väldigt roligt.

Framöver vill Oskar Lövström gärna arbeta i labb med läkemedelsutveckling.

Oskar Lövström gick på natur på gymnasiet i Tierp och kände att kemi och biologi var det som var roligast.

— Det blev tydligt att jag kan göra något av det jag lär sig. Jag ville applicera det jag lär mig så jag får hjälpa människor och då fastnade jag för apotekare. När man väl läser utbildningen så inser man hur pass multifasetterat yrket är. Det gäller inte bara apotekare utan hela rollen som farmaceut. Det är väldigt olika vad man sysslar med även om vi alla tillhör samma yrkeskategori. Alltifrån läkemedelsutveckling till läkemedelsanvändning. Det är ett väldigt stort spektrum som till syvende och sist handlar om att hjälpa människor på ett eller annat sätt.

Vad har du för tips till andra farmaceutstudenter?

— Eftersom alla farmaceutiska utbildningar är så väldigt breda gäller det att hitta olika studieteknik för olika ämnen, så var det för mig, säger Oskar Lövström.

— Engagera er i studentlivet. Oavsett var du pluggar finns det en studentkår. Det är kul att göra saker tillsammans och du lär dig saker som du inte gör på själva utbildningen som exempelvis projektledning. Du växer enormt som människa om du engagerar dig i studentlivet och blir än mer intressant på arbetsmarknaden. Dessutom är studentinflytande något av det roligaste man kan hålla på med.

Efter examen har Oskar Lövström jobbat på Kronans Apotek i Åre och Järpen, och håller nu på att anordna välkomstmottagning för de internationella masterstudenterna som ska läsa på farmaceutiska fakulteten.

Framöver vill han gärna arbeta i labb med läkemedelsutveckling.

— Får jag möjligheten att på Uppsala universitet syssla med läkemedelskemisk, organkemisk eller analyskemisk forskning vore det väldigt bra. Men sedan är Uppsala ett nav för olika life science företag så det finns väldigt mycket möjligheter i och omkring Uppsala så man ska inte begränsa sig i onödan.

Mest läst