Den 20 september lägger regeringen fram sin höstbudget, men redan har en rad nyheter presenterats. Bland annat har regeringen och Sverigedemokraterna föreslagit omfattande satsningar för att främja tillväxten, där en betydande del läggs på forskning och innovation.
I den kommande forsknings- och innovationspropositionen 2025–2028 ska anslagen öka rejält. Höjningen blir på 6,5 miljarder kronor och totalsumman landar 2028 på 40 miljarder – den största satsningen på forskning någonsin i Sverige enligt regeringen.
— Vi går in i en fas av stora framtidsinvesteringar. Stora framtidsinvesteringar som varit eftersatt under en lång tid. Framtidsinvesteringar som är helt nödvändiga för att svensk ekonomi ska växa kunna framåt och fungera bättre. Det är grundläggande skäl till god svensk konkurrenskraft, säger statsminister Ulf Kristersson (M) i ett pressmeddelande.
Frida Lundmark, life science-expert på Lif de forskande läkemedelsföretagen, välkomnar regeringens budgetsatsning på forskning och innovation.
— Detta är ett välkommet besked för hela forskningssektorn – inte minst för näringslivets aktörer, säger Frida Lundmark i ett pressmeddelande.
— Ökade investeringar i forskning och innovation är avgörande för att Sverige ska kunna behålla och stärka sin konkurrenskraft inom läkemedel och life science i stort. Vi är glada att de aviserar ett fokus på spjutspetsforskning och satsningar inom banbrytande teknik, och att life science pekas ut som ett särskilt prioriterat område.
Vad de föreslagna satsningarna innebär konkret återstår att se men Frida Lundmark hoppas på satsningar inom fält som gynnar forskning och utveckling inom läkemedel, särskilt där näringslivet är en viktig part eftersom branschen är involverad i en stor del av den medicinska innovation som sker.
— Vi hoppas bland annat på ett innovationsprogram för avancerad life science, säger Frida Lundmark.
Regeringen föreslår även att ersättningsnivån för den så kallade expertskatten, som ger utländska experter, forskare och andra nyckelpersoner en reducerad inkomstskatt, sänks.
— Sänkningen är efterlängtad. För läkemedelsbranschen är det avgörande att kunna locka till sig och behålla de främsta talangerna i hård konkurrens med andra länder. Detta kommer att göra Sverige mer attraktivt och bidra till att vi kan leverera forskning och innovation i världsklass, säger Frida Lundmark.
Läs mer >> Regeringen: Mindre skatt för experter