Mindre sekretess ska stoppa välfärdsbrottslighet på apotek
Färre sekretesshinder ska stoppa kriminella gäng och brottslighet inom välfärden. Det föreslås i det nya delbetänkande som lämnats över till justitieminister Gunnar Strömmer.
Som Svensk Farmaci tidigare har uppmärksammat oroas Region Stockholm över att de har svårt att agera mot välfärdsbrott på apotek. Svenska Dagbladet hade då berättat om hur flera apotek kopplats till välfärdsbrottslighet genom att ha tillskansat sig offentliga medel genom att felaktigt begära ersättning för läkemedelskostnader.
Enligt Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Ekobrottsmyndigheten kan välfärdsbrott även handla om att kriminella tar över vårdcentraler, apotek, tandvårdskliniker och digitala vårdaktörer.
Att använda sig av apotek har varit ett sätt att tillskansa sig pengar via offentliga medel har även uppmärksammats av Riksrevisionen i sin rapport ”Statens tillsyn över apotek och partihandel med läkemedel” från 2022 där man bland annat skrev att ”statens och regionernas utgifter blir onödigt stora eftersom läkemedelsförmånerna och andra subventioner av läkemedel felutnyttjas.”
Eftersom sekretess har setts som ett stort hinder i kampen mot välfärdsbrottsligheten tillsatte regeringen i oktober 2023 en utredning med syfte att förbättra möjligheterna till informationsutbyte mellan myndigheter.
Den särskilda utredaren och juristen Göran Lundahl har nu lämnat in sitt delbetänkande till justitieminister Gunnar Strömmer (M) och där föreslås en ny generell sekretessbrytande bestämmelse.
Enligt förslaget ska sekretess till skydd för enskilda inte hindra att en uppgift lämnas till en annan myndighet för att bland annat förebygga, förhindra, upptäcka eller utreda felaktiga utbetalningar, fusk och regelöverträdelser eller för att utreda brott och motverka brottslig verksamhet.
Utredningen föreslår att det ska göras en intresseavvägning innan en uppgift lämnas ut och att viss sekretess helt ska undantas från bestämmelsens tillämpningsområde. Förslaget omfattar alla myndigheter, kommuner och även regioner men den materiella hälso- och sjukvårdssekretessen inte kunna brytas.
— I arbetet med att trycka tillbaka den organiserade brottsligheten kan det vara helt avgörande att myndigheter och kommuner kan utbyta information med varandra, säger justitieminister Gunnar Strömmer i ett pressmeddelande.
— Sekretesslagstiftningen sätter ofta upp alltför stora hinder för detta, fortsätter han.
I utredningen föreslår SKR att regeringen även ser över möjligheten att genomföra de förslag som Riksrevisionen föreslår sin rapport från 2022. Det handlar om bestämmelser som ger E-hälsomyndigheten en skyldighet att informera och dela uppgifter med tillsynsmyndigheterna om misstänkta oegentligheter på apoteken med mera.
Utredningen föreslår att ändringarna träder i kraft den 1 september 2025, och förslaget ska nu skickas på remiss.
Läs mer >> Regeringen vill stoppa välfärdsbrottslighet på apotek