Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Ingen koppling mellan Ozempic och självmord visar svensk studie

Diabetesläkemedel, som till exempel Ozempic, ökar inte risken för självmord och självskadebeteende. Det visar en ny studie ledd av forskare vid Karolinska Institutet.

GLP-1-receptoragonister, eller GLP-1-analoger, som till exempel Ozempic, används i första hand för att att behandla diabetes. Läkemedlet sänker blodsockernivåerna och en av biverkningarna är viktnedgång. Något som har lett till att det blivit en allt vanligare behandling mot övervikt.

Samtidigt har både amerikanska och europeiska läkemedelsmyndigheter varnat för att det kan finnas risker med preparaten, en av dem skulle kunna vara att de kan öka risken för självmord och självskadebeteende.

En ny studie från Karolinska Institutet (KI) i Solna som publicerats i Jama Internal Medicine kan nu bekräfta bilden av att det inte finns något samband mellan ökad risk för självmord och preparaten.

— Vi fann ingen tydlig koppling mellan användandet av läkemedlen och en ökad risk för suicid, självskada eller depression och ångestrelaterade tillstånd. Detta är betryggande, säger Björn Pasternak, senior forskare vid institutionen för medicin på KI och en av studiens huvudförfattare i ett pressmeddelande.

Björn Pasternak, senior forskare vid institutionen för medicin på KI.

I studien har man tittat på dataunderlag som omfattar omkring 300 000 vuxna i åldern 18-84 år i Sverige och Danmark som har påbörjat olika typer av behandlingar med diabetesmediciner (GLP-1 -analoger och SGLT-2-hämmare) mellan åren 2013-2021.

Efter en genomsnittlig uppföljningstid på drygt två år sågs ingen tydlig ökning i andelen personer som begått självmord, skadat sig själva, blivit deprimerade eller drabbats av ångestrelaterade störningar hos de som använt GLP-1-analoger.

Men trots resultaten betonar Peter Ueda, biträdande lektor vid samma institution och en av studiens huvudförfattare, ändå vikten av större studier i takt med att mer data samlas in.

— Det är viktigt att specifikt undersöka personer som tidigare haft problem med suicidtankar och självskadebeteende eftersom de redan befinner sig i riskzonen och läkemedlets biverkningsprofil skulle kunna vara annorlunda i den gruppen, säger Peter Ueda i pressmeddelandet.

Peter Ueda, biträdande lektor vid institutionen för medicin på KI

Så sent som i fjol inledde den Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s säkerhetskommitté (PRAC) en utredning efter cirka 150 inrapporterade fall av självmordstankar och självskadebeteende som eventuellt hade samband med läkemedlen, vilket Svensk Farmaci rapporterat om tidigare.

Utredningen blev klar i våras och även den visade att det inte finns någon koppling mellan preparaten och ökad risk för självmord.

Läs mer >> Ingen koppling mellan Ozempic och självmordstankar

Trots vädjan – företag fortsätter skriva ut Ozempic

Beskedet: Brist på Ozempic hela 2024

Så fungerar diabetes­medlet sema­glutid som viktminskare

Mest läst