Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Ransonering av Ozempic fungerar på norska apotek

Norsk ransoneringslag har minskat antalet sålda förpackningar Ozempic från 73 000 förpackningar till 49 000, och minskat försäljningen med över 100 miljoner.
- Båda dessa siffror visar att ransonering och skärpta förskrivningskrav fungerar, säger kommunikationschef Jostein Soldal på Apotekforeningen.

I slutet av juni röstades en ny lag igenom i Stortinget i Norge som innebär att det går att införa ransonering på läkemedel det råder stor brist på. På så sätt vill man säkerställa att Ozempic går till diabetespatienter.

Lagen trädde i kraft den 1 juli, något som Svensk Farmaci har rapporterat om tidigare.

I Norge innebär ett vitt recept att du måste betala läkemedlet själv, till skillnad från ett blått recept där staten tar notan.

Eftersom Ozempic i grunden är ett läkemedel mot diabetes 2 är det bara de med den sjukdomen som har medicinen betald av staten.

Med den nya lagen vill Direktoratet för läkemedel, norska Läkemedelsverket, säkerställa att läkemedlet kan levereras till patienter med diabetes som har blåa recept.

Användningen av läkemedlet Ozempic har i Norge likt i andra delar av världen exploderat det senaste året.

Enligt norska Apotekforeningen har 40 000 förpackningar mot fetma sålts på recept under första halvåret 2024.

Norge har därför behövt köpa in dyra läkemedel från utlandet vilket har kostat samhället 1,2 miljarder kronor första halvåret i år, enligt färska siffror från DMP. Det är nästan lika mycket som för hela förra året.

I Norge har man även fattat beslut om att diabetespatienter med blått recept endast ska få Ozempic för fyra veckor i taget.

Två månader har gått sedan den nya lagen trädde i kraft och feedbacken från de norska apoteken visar att ransoneringen fungerar bra och att de nu kan garantera patienter med Ozempic mot diabetes typ 2 att få sitt läkemedel.

— De allra flesta kunder har förstått frågan om läkemedelsbrist, och accepterar ransoneringen utan protest, säger Heidi Skjønhaug Reinertsen, apotekare på Apotek 1 Helsehuset Fredrikstad till norska Apotekforeningen.

Apotekaren på Ryfylke apotek, Caroline Skjørvestad Kloster, säger att det har lett till mycket extraarbete i form av kontakt med patienternas förskrivande läkare, men som tur är har det oftast löst sig ganska snabbt.

Apotekforeningen rapporterar att ransoneringen även märks i läkemedelsstatistiken. I juni såldes 73 000 förpackningar Ozempic, i juli hade det minskat till 49 000.

— Det beror främst på ransoneringsbestämmelserna på apoteken och skärpta krav på förskrivning, säger kommunikationschef Jostein Soldal på Apotekforeningens hemsida.

Omsättningen minskade från 180 miljoner svenska kronor till 55 miljoner.

— Den främsta anledningen till de minskade utgifterna är att knappt några utländska licensläkemedel har sålts i juli. Båda dessa siffror visar att ransonering och skärpta förskrivningskrav fungerar, säger Jostein Soldal.

Läs mer >> Norska apotek förbjuds lämna ut Ozempic för bantning

Mest läst