Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Förbundet kritiska till utbildnings­förslag för apotekstekniker

Sveriges Farmaceuter är kritiska till Läkemedelsverkets förslag om utbildning för apotekstekniker eftersom det inte specificerar vilka krav vare sig utbildningen eller vad de utexaminerade bör uppfylla.

Sveriges Farmaceuter har varit remissinstans för Läkemedelsverkets förslag att reglera en lägstanivå av kompetens och utbildning som ska gälla för personal som inte är farmaceuter som lämnar information och rådgivning om egenvård till konsument.

Förslaget innebär att apotekstekniker minst ska ha genomgått motsvarande ett års heltidsutbildning som ska inkludera både teoretiska studier och praktik, och omfatta vissa specificerade utbildningsområden.

Ordförande Agnieszka Madej och professionsutvecklare Björn Södergård skriver i sitt remissvar att de tycker att det är bra att kompetenskrav införs för apotekstekniker. Men invänder emot att Läkemedelsverket endast specificerar hur lång utbildningen ska vara och vilka utbildningsområden som ska ingå.

“Detta är kanske den största kritiken vi har mot förslaget. Läkemedelsverket specificerar endast längden på utbildningen och vilka utbildningsområden som ska ingå. Det finns således inga kvalitetsaspekter som utbildningen och de utexaminerade bör uppfylla i myndighetens förslag”, skriver Agnieszka Madej och Björn Södergård.

En annan fråga de båda ställer sig är vilka ekonomiska, eller andra, incitament som utbildningsföretagen har för att godkänna blivande apotekstekniker, något som Läkemedelsverket inte berört i sin remiss.

“Myndigheten konstaterar däremot i konsekvensutredningen att man inte vet vilka eller hur många utbildningsföretagen är vilket gör att det svårt för oss att avgöra om dessa utbildningar (och utbildningsföretag) är av tillräckligt god kvalitet”.

Därför föreslår Sveriges Farmaceuter:

  • Ett obligatoriskt nationellt prov (motsvarande det på gymnasiet) införs för att säkerställa att alla de olika utbildningsföretagens utbildningar garanterar samma kvalitet och att de som går utbildningarna får rättvisa bedömningar och kan visa att de har tillräcklig kunskap. 
  • Utländska utbildningar inte bör tillåtas för att inte riskera att utbildningsnivån hos apotekstekniker ska bli än mer varierande än i dag.
  • Det bör finnas krav på vilka som kan vara handledare för apoteksteknikerstudenterna: dessa bör vara erfarna farmaceuter eller erfarna apotekstekniker.
  • Övergångsreglerna som Läkemedelsverket föreslår måste utredas. Läkemedelsverket har inte analyserat konsekvenserna av förslaget för apotekar- respektive receptariestudenters möjlighet att ge råd inom egenvården under utbildningens apotekspraktik. Inte heller framgår hur förslaget påverkar dessa studenters möjlighet till sommarjobb eller extrajobb. 

Mest läst