Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Läkemedels­­statistik åter igen tillgänglig som öppen data

Nu finns statistik över läkemedel åter tillgängliga i en statistikdatabas på E-hälsomyndighetens hemsida, tack vare ny lag.

2019 meddelade både Socialstyrelsen och E-hälsomyndigheten att deras tolkning av lagstiftningen innebar att det inte längre var möjligt att lämna ut läkemedelsstatistik som riskerade att röja enskildas ekonomiska intressen. Och med enskild menades i lagen mening både fysiska och juridiska personer, det vill säga även företag.

2023 föreslår en statlig utredning ett undantag i lagen för att möjliggöra att statistik om offentligfinansierade läkemedel åter ska bli tillgängliga.

”Intresset av offentlighet väger tyngre än intresset av att skydda enskilda juridiska personers ekonomiska förhållanden.”

Utredningen konstaterade även att myndigheternas tolkning att läkemedelsstatistiken ska sekretessbeläggas hade mötts av kraftig kritik från bland andra NEPI- nätverk för läkemedelsepidemiologi, Apotekarsocieteten, Sveriges kommuner och regioner (SKR) SKR och Lif, de forskande läkemedelsföretagen.

Lagstiftningen som brukar kallas öppna data-lagen trädde i kraft den 1 juli 2024 och innebär att myndigheter bör tillgängliggöra sina offentliga data.

— E-hälsomyndigheten samlar in stora datamängder från läkemedelsförsäljningen i Sverige. I statistikdatabasen på vår webb kan vem som helst kostnadsfritt hämta statistik som öppen data. Där finns mycket intressant information som allmänheten, forskare, företag och andra kan ta del av, säger Rebekka Persson, enhetschef på E-hälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Databasen innehåller uppgifter om försäljning av både receptbelagda och receptfria läkemedel. Målet är att ge en helhetsbild över läkemedelsförsäljningen i landet med de variabler som är mest centrala.

I databasen finns i dag uppgifter om förskrivning, egenvårdsläkemedel och rekvisition av läkemedel till människor och djur.

Nu finns statistik för åren 2019–2023 i databasen, förutom för egenvårdsläkemedel som redovisas för den längre tidsserien 2010–2023. Databasen kommer att utökas med fler tabeller och på sikt är ambitionen att även erbjuda så långa tidsserier som möjligt.

Uppgifter om sålda mängder läkemedelsubstanser med möjlig miljöpåverkan är den senaste statistiken som publicerats som öppna data på myndighetens webbplats.

— Miljöstatistik är efterfrågad och har potential att vara till stor nytta för samhället. Faktiska försäljningsdata för läkemedel kan exempelvis användas av forskare, regioner, myndigheter och reningsverk för att beräkna vilka halter av läkemedelsubstanser med möjlig miljöpåverkan som kan förväntas nå ut i miljön, exempelvis i våra vattendrag, säger Rebekka Persson.

E-hälsomyndigheten och Läkemedelsverket har sedan tidigare tagit fram en beräkningsmodell för att sammanställa statistik om aktiva läkemedelssubstanser som har expedierats på apotek. Sådana beräkningar har tidigare krävt ett omfattande eget arbete av forskarna.

— Att försäljningsstatistik över mängden enskilda aktiva läkemedelssubstanser presenteras samlad som öppna data underlättar arbetet för exempelvis forskare på området, säger Rebekka Persson.

Läs mer>> Läkemedels­statistik föreslås undantas från sekretess

Mest läst