Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Astra Zeneca miljard­satsar på utbyggnad i Södertälje

Bolaget satsar nästan 1,5 miljarder kronor för att bygga ut sin anläggning för biologiska läkemedel i Södertälje.

Astra Zeneca gör en tilläggsinvestering på 1 475 miljoner kronor i sin anläggning för biologiska läkemedel i Södertälje.

Detta utgör den största enskilda investeringen i anläggningen sedan invigningen av Sweden Biomanufacturing Center i Sverige år 2021 och innefattar en utbyggnad på 2 700 kvadratmeter av en befintlig byggnad, vilket ökar dess yta med 50 procent.

Astra Zeneca planerar att påbörja tillverkning av produkter för patienter i den utökade anläggningen redan under fjärde kvartalet 2027.

— Vi är glada över denna investering i Södertälje, som visar på Astra Zenecas engagemang för innovation och tillverkning av biologiska läkemedel i Sverige, säger Per Alfredsson, vd för Astra Zeneca AB och vice vd för Global Biologics Operations i ett pressmeddelande.

Investeringen omfattar installation av ny utrustning för att fylla biologiska läkemedel i förfyllda sprutor. Utbyggnaden skapar nya jobbmöjligheter i regionen, men hur många är ännu oklart.

— Den planerade utbyggnaden kommer att förstärka vår möjlighet att leverera högkvalitativa, livsförändrande läkemedel till patienter över hela världen. Det är också ett uttryck för det förtroende vi har för den kompetens och potential som finns i regionen, säger Per Alfredsson.

Läs mer >> Astra Zeneca varslar 200 medarbetare i Mölndal

Ny satsning i “Tälje” kan följas av fler

Mest läst