Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apotekaren: Läkare borde inte få skriva ut till sig själva

Apoteken har i uppdrag att upptäcka och anmäla felaktiga förskrivningar, men de läkare som skriver ut till sig själva kan vara svåra att upptäcka, enligt ny dokumentär.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) startar varje år ett antal utredningar av vårdpersonal efter anmälningar som kommer från apotek. Apoteken har i uppdrag att upptäcka och anmäla felaktiga förskrivningar. Personalen är skyldig att anmäla om de misstänker att till exempel en läkare missköter sin förskrivningsrätt eller på något annat sätt skriver ut narkotiska läkemedel på ett felaktigt sätt.

Apotekaren Nathalie Landén i Göteborg tycket inte att läkare borde få skriv ut narkotika till sig själva.

— Vi på apoteken ser de som skriver ut helt orimliga mängder. Men de som är i gränszonen, där många kanske håller sig för att man har missbruket under “kontroll”, de är kanske svåra att upptäcka på apoteket, säger hon i P1-dokumentären Vårdpersonalen och missbruket.

Läkaren “Johan” (som egentligen heter något annat) säger i samma dokumentär att han i runt tio år skrev ut narkotika till sig själv utan att upptäckas.

— Om det inte hade varit möjligt så tror jag att det hade funnits en helt annan spärr från början, säger han till Sveriges Radio.

Mest läst