Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apotek larmade om läkare – Ivo ger kritik

Läkaren skrev ut stora mängder narkotikaklassade läkemedel och personal på ett apotek larmade Ivo, som nu kritiserar läkaren.

Apotekspersonal på Apoteksgruppen, numera en del av Kronans Apotek, slog larm till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) efter att de uppmärksammat att en läkare skrivit ut hundratals tabletter av tung narkotikaklassad medicin till tre patienter. Det skriver Sörmlands Nyheter.

Den första patienten fick tillgång till 600 kapslar tramadol under loppet av drygt en månad, vilket skulle innebära en dos på sex kapslar om dagen, men patientens ordination var på enbart en till tre kapslar om dagen.

Den andra patienten fick det beroendeframkallande läkemedlet oxycontin. Hen skulle som mest ta tre kapslar per dag, men fick 700 kapslar utskrivna vilket innebär en dos på tio kapslar om dagen, enligt Ivo, skriver tidningen.

Den tredje patienten fick läkemedlet Treo comp och skulle bara ta en tablett varannan dag och maximalt fem tabletter på en vecka. Trots det skrev läkaren ett recept som tillät ett uttag på 460 tabletter, vilket möjliggjorde en konsumtion av 6,5 tabletter per vecka.

I ett utlåtande kritiserar nu Ivo läkaren och menar att förskrivningarna av de stora mängder med läkemedel varit oförsiktiga och gett patienterna möjligheten att missbruka dosen. Läkaren kritiseras också för bristande riskbedömning vid kombinationsmedicinering till en av patienterna, som vid tillfället också använde ett annat läkemedel, skriver SN.

Apoteksgruppen och Kronans Apotek gick ihop till ett bolag, under det gemensamma varumärket Kronans Apotek, i oktober 2022.

Mest läst