Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apoteken: Följetongen kring NLL är löjeväckande och oacceptabel

"Det är inte rimligt att en hel bransch drabbas av att motparten inte uppfyller sin del". Det skriver Johan Wallér, vd Sveriges apoteksförening, i en debattartikel i Läkemedelsvärlden.

Den 1 december 2025 ska alla regioner ha anslutit sina respektive vårdinformationssystem till den nationella läkemedelslistan (NLL).

Sveriges kommuner och regioner (SKR) anser att tidsplanen och de krav som ställs på regionerna för att ansluta sig är orimliga, något Svensk Farmaci tidigare har uppmärksammat.

Johan Wallér, vd vid Sveriges apoteksförening, skriver i en debattartikel i Läkemedelsvärlden att lagen om nationella läkemedelslistan har blivit en följetong som börjar bli “både löjeväckande och oacceptabel”.

Apoteken har hela tiden ställt sig positiva till införandet av NLL och lagt ner stora resurser för att kunna uppfylla sina delar av att införa lagen.

“När nu regionerna igen flaggar för att de inte klarar tidsramen behöver apoteken få besked om hur man ska agera framöver. Det är inte rimligt att en hel bransch drabbas av att motparten inte uppfyller sin del”, skriver Johan Wallér.

Johan Wallér befarar att de it-investeringar som apoteken redan har gjort för att kunna ansluta sig till NLL i tid riskerar att gå förlorade då regionerna inte uppfyller sin del.

“Att regionerna återigen vill skjuta upp införandet – i princip på obestämd framtid – ställer apoteken i ett kritiskt läge. Ska apoteken fortsätta det pågående utvecklingsarbetet eller har man lagt ner dessa resurser i onödan och gör bäst i att avbryta?”, skriver Johan Wallér.

Läs mer>> SKR: Planen för NLL är omöjlig och en fara för patientsäkerheten

Apoteken kartläggs i NLL-utredning

“Apoteken bör ta chansen när NLL skjuts på framtiden”

Mest läst