“Den organiserade brottsligheten är färgblind – vem kunde tro det?”
Välfärdsbrottslighet är när den verkligt organiserade brottsligheten söker sig in mellan apotekshyllorna. Inga larm sker, på ytan är allt som vanligt, men läkemedel vandrar iväg i stora kvantiteter. Allt sker som det är tänkt, men flödena går inte dit de ska. Man korrumperar själva systemet, för egen vinnings skull. Det skriver Andreas Rosenlund i ett nytt blogginlägg.
Jag lyssnar på Sveriges Radios sommarvärd Amir Rostami, kriminologiprofessor med organiserad brottslighet som specialitet. Han understryker att den organiserade brottsligheten söker sig in överallt. Och ja visst finns den även på apotek.
Under mina över 20 år i apoteksvärlden har brottsligheten alltid funnits med. Givetvis i form av diverse vinddrivna desperata existenser som försöker tillskansa sig narkotika på apoteken. Men också organiserade ligor från utlandet som skövlat kassavis med egenvård direkt i självvalet. De åkte gärna från apotek till apotek på turnéer. Ofta fick vi tag i dem eftersom larmet gick bland säkerhetsansvariga på apoteken. Till slut hann vi i fatt dem.
Apoteksmedarbetare är troligen mer laglydiga än andra, men de är inte mer än människor
Den yttre brottsligheten är en sak, den inre desto värre. Apoteksmedarbetare är troligen mer laglydiga än andra, men de är inte mer än människor. På apotek finns en hel de stöldbegärliga produkter som också kan skapa missbruk och efterfrågan i övriga samhället är stort. Apoteksmedarbetare åker också dit på missbruk, de har det trassligt hemma, ont om pengar, anhöriga som missbrukar. En del skyr inga medel. Och hittar de en lucka, ett kryphål, nog finns det de som har mage att använda det istället för att slå larm och täppa till luckan.
Men ofta upptäcks det oegentliga förfarandet. En kollega börjar ana oråd, en chef får inte ihop dagskassan, i inventeringen saknas läkemedel, ett mönster tar form, en skyldig ringas in. Och sen tar det slut. Att stjäla av sin arbetsgivare är illojalt, bilan faller direkt, jobbet blir du av med på dagen. Inget har du anat förrän det är försent.
En nackdel med omregleringen är att det råder stor brist på farmaceuter och den som felar på en apotekskedja kan dyka upp på en annan. Kanske de bättrar sig eller så återfaller de i mönstret igen.
Människor som tänjer på gränserna, för egen vinnings skull
Sen finns ytterligare en kategori brott på apotek. Läkemedelsverket fick i våras i uppdrag att kartlägga det de kallar välfärdsbrottslighet på apoteken. Och det är här den verkligt organiserade brottsligheten söker sig in mellan apotekshyllorna. Läkare som förskriver stora mängder begärliga läkemedel i samarbete med en mindre nogräknad farmaceut. Inga larm sker, på ytan är allt som vanligt, men läkemedel vandrar iväg i stora kvantiteter. Man korrumperar själva systemet. Allt sker som det är tänkt, men flödena går inte dit de ska. Läkemedel hamnar på avvägar, på andrahandsmarknader, utomlands, i krigszoner. Människor som tänjer på gränserna, för egen vinnings skull.
Omfattningen vet vi inget om ännu, förhoppningsvis klarnar bilden efter Läkemedelsverkets genomlysning. För det här är svårt att upptäcka.
En annan intressant aspekt på det Amir Rostami sa var att de som lutar åt vänster ideologiskt lägger för mycket vikt vid socioekonomiska faktorer och de som lutar åt höger lägger för mycket vikt vid kulturella och etniska faktorer när det gäller att förklara organiserad brottslighet. Tydligen råder här ett större mått av det som övriga samhället har brist på: jämlika förhållanden, kulturell öppenhet och färgblindhet. Vem kunde tro det?