Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Läkemedel mot mpox en besvikelse: ”Olyckligt”

Preliminära data tyder på att läkemedlet tecovirimat generellt fungerar dåligt mot mpox.
- Man kan inte se någon effekt, säger virologen Niklas Arnberg till Vetenskapsradion.

Preliminära data från en studie av 600 patienter tyder på att det antivirala läkemedlet tecovirimat fungerar dåligt mot mpox.

— På de preliminära slutsatserna kan man inte se att det har någon effekt, säger Niklas Arnberg professor i virologi vid Umeå universitet, och generalsekreterare för Virus- och pandemifonden, till Vetenskapsradion.

Inte alls?

— Nej, inte i den stora gruppen. Det är olyckligt. Man hade önskat och hoppats på bättre resultat.

Tecovirimat togs ursprungligen fram för smittkoppor men har i tidigare studier visat effekt även mot mpox i vissa patientgrupper. Därför fanns förhoppningar på att läkemedlet skulle ha effekt också mot den nya mpox-varianten, klad I.

Undantag fanns dock för vissa patientgrupper, berättar Niklas Arnberg. Om man ser på patienter med immunbristsjukdom är effekten synbar och i den patientgrupp där man satt in läkemedlet tidigt i sjukdomsförloppet fick det viss effekt.

Den 15 augusti förklarade Världshälsoorganisationen, WHO, internationellt hälsonödläge efter larmrapporter om spridning av sjukdomen mpox i flera afrikanska länder.

Den 16 augusti kallade socialministern Jakob Forssmed (KD) till pressträff tillsammans med Folkhälsomyndigheten. Under pressträffen informerade ministern om att en person som sökt vård i Region Stockholm har konstaterats ha mpox orsakad av virusvarianten klad I.

Mpox, som tidigare kallades för apkoppor, är sedan tidigare klassad som en allmänfarlig sjukdom av regeringen. Men den variant som nu sprids i Afrika och som har bekräftats i Sverige, klad 1, tros vara mer smittsam och dödlig än varianten med namnet klad 2 som har funnits i Sverige sedan 2022.

Mest läst