Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Kommun agerar mot apotek som hållit stängt

Kronans Apotek i Nossebro har haft dåliga öppettider, enligt kommunalråd Daniel Andersson (M). Det har fått kommunpolitikern att reagerar.

Enligt uppgifter som kommit in till Essungas kommunalråd Daniel Andersson (M) har apoteket som är det enda apoteket i Nossebro, endast haft öppet under tre av de senaste 14 dagarna, skriver Alingsås Tidning.

— Det blir ett problem när våra invånare och kunder till vårdcentralen inte får ut sin medicin. Även för den kommunala hemtjänsten, när de inte får ut sin färdigpackade medicin som kommer förpackade i doser, säger Daniel Andersson till tidningen.

Även Veronica Andersson, tillförordnad vårdcentralchef på Närhälsan Nossebro, ser problem med apotekets öppettider.

— Det påverkar vårdcentralen i det avseende att våra läkare skriver ut recept som patienter förväntar sig att gå och hämta. Sedan finns det inget apotek att hämta det på, säger hon.

Enligt Daniel Andersson beror apotekets dåliga öppettider på brist på personal och att Kronans Apotek prioriterar att ha personal på apoteken i Vara.

— Men Vara har fler apotek. Vi har ett och vi är tämligen beroende av att det fungerar, säger han till Alingsås Tidning.

Kronans Apoteks presskontakt Lisa Regnér skriver i ett mejl till tidningen att de förstår att det är frustrerande när apoteket håller stängt, men menar att man behövt hålla vissa apotek stängda under sommaren på grund av personalbrist och semester.

Hon hänvisar dock till att det går att handla läkemedel och andra apoteksprodukter online via hemsidan och att apotekskedjan erbjuder hemleverans.

“Vi arbetar kontinuerligt för att förbättra tillgängligheten och hoppas kunna erbjuda bättre service framöver, även under perioder med personalbrist. Vår förhoppning är därför att kunna hålla apoteket öppet framöver,” skriver Lisa Regnér till Alingsås Tidning.

Kommunen och vårdcentralen planerar nu att agera mot Kronans apotek, skriver Tidningen.

— Vi får undersöka vilka olika möjligheter som finns. De har vunnit en upphandling när det gäller att bedriva apotek här. Vad säger det ingångna avtal som finns? Vi behöver också ta reda på vad Kronans Apotek har för plan framåt. Tänker de säkerställa att vi får en god tillgång till ett apotek eller tänker de något annat?, säger Daniel Andersson, till tidningen.

Men målet är inte att byta ut apotekskedjan.

— Nej. Syftet och det vi vill uppnå är att vi får ett apotek som är öppet och tillgängligt, säger Daniel Andersson, till AT.

Mest läst