Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Nytt regeringsuppdrag ska ge svensk samverkan kring HTA

Regeringen ger TLV, SBU och Läkemedelsverket i uppdrag att skapa en samverkansarena för att Sverige ska få effektiva resultat från utvärderingar av medicinska metoder.

HTA, Health Technology Assessment är samlingsnamnet på olika vetenskapliga metoder för att utvärdera läkemedel och medicinteknik, främst avseende relativ effekt det vill säga att effekten av en medicinsk teknik jämfört med annan ny eller befintlig medicinsk teknik.

I Sverige används HTA främst som beslutsunderlag när det gäller till exempel subvention av läkemedel och prioritering av behandlingsmetoder i hälso- och sjukvården.

12 januari 2025 börjar Europaparlamentets och Rådets nya HTA-förordning att gälla och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har fått ett regeringsuppdrag att tillsammans med Läkemedelsverket och Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, skapa en svensk samverkansstruktur för HTA.

— Den nya förordningen kommer förändra en betydande del av den verksamhet på TLV som arbetar med nya läkemedel. Med uppdraget visar regeringen att de lägger stor vikt vid HTA-arbetet, vilket är positivt, säger Agneta Karlsson, generaldirektör på TLV i ett pressmeddelande.

Förordningen innebär att exempelvis kliniska granskningar, vetenskaplig rådgivning och identifiering av ny medicinsk teknik kan bedrivas gemensamt på EU-nivå.

TLV har arbetat med siktet inställt på den nya förordningen under flera års tid och Niklas Hedberg, chefsfarmaceut på TLV, är vice ordförande i genomförandegruppen på europeisk nivå och i högnivågruppen för generaldirektörer på europeisk nivå.

— Vi vill säker­ställa att svenska förhållanden och perspektiv får genomslag internationellt, och att de underlag som tas fram på EU-nivå blir användbara i Sverige, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson i ett pressmeddelande.

För uppdraget avsätts 2 miljoner kronor till respektive myndighet, totalt 6 miljoner kronor för 2024. Myndigheterna ska senast den 13 december 2024 lämna en skriftlig redovisning av uppdraget till Socialdepartementet.

Läs mer>> Niklas Hedberg får toppuppdrag inom EU

”Hur länge jag har varit på TLV? Alltid”

Mest läst