Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Naloxon nu receptfritt som beställningsvara

Naloxon säljs nu utan recept som farmaceutsortiment. Nässprayen finns som beställningsvara och receptfritt kan vara dyrare än receptbelagt.
- Kravet på att farmaceut ska ge råd innebär att information och rådgivning aktivt måste ges av en farmaceut i dialog med kunden, säger Läkemedelsverkets läkemedelsinspektör Gustav Sjöstrand till TT.

UPPDATERAD. Som Svensk Farmaci tidigare har berättat används naloxon nässpray för att motverka opioidöverdoser. Tidigare har naloxon bara kunnat skrivas ut av läkare direkt till personer som är i riskzonen för överdos.

Läkemedelsverket fick i uppdrag av Socialstyrelsen att utreda om naloxon nässpray kunde göras receptfritt och säljas över disk på apotek. Först kom Läkemedelsverket fram till att det inte var möjligt att göra naloxon nässpray receptfritt med nuvarande lagstiftning. Men efter ett möte med socialminister Jakob Forssmed (KD) i november 2023 meddelade Läkemedelsverket att de hade ändrat sig.

På en gemensam pressträff i mars tillsammans med Björn Eriksson, generaldirektör på Läkemedelsverket, och Olivia Wigzell, generaldirektör på Socialstyrelsen berättade Jakob Forssmed att Läkemedelsverket nu har godkänt receptfrihet för läkemedel med naloxon i form av nässpray.

För att säkerställa att läkemedlet används korrekt så ska farmaceuterna på apotek ge särskild rådgivning till den kund som köper naloxon nässpray om hur man använder läkemedlet.

I informationen ingår beskrivning av vilka symtom en person som drabbats av en opioidöverdos kan ha, hur man ger läkemedlet, att man alltid ska ringa 112 och information om att varje spray bara innehåller en dos för ett tillfälle.

Detta är första gången ett läkemedel blir receptfritt med ett sådant villkor i Sverige, så kallat farmaceutsortiment.

Från och med mitten av juli finns nu naloxon att köpa receptfritt på apoteken. Att läkemedlet nu är receptfritt innebär att det blir fri prissättning, vilket gör att den receptfria produkten kan bli dyrare en den receptbelagda.

Ett apotek som TT varit i kontakt med uppger att det säljs receptfritt för 578 kronor och kostar 452 kronor med recept. På en annan kedja är priset 452 kronor vid köp, med eller utan recept.

Nässprejen är till en början en beställningsvara. TT gick först ut med att den enligt Läkemedelsverket behöver beställas i fysiska apotek, och inte säljs inte på apotek online på grund av det krav på rådgivning som finns vid försäljningen.

Men det visar det sig vara ett missförstånd.

— Kravet på att farmaceut ska ge råd innebär att information och rådgivning aktivt måste ges av en farmaceut i dialog med kunden, skriver Läkemedelsverkets läkemedelsinspektör Gustav Sjöstrand till TT.

I ett mail förtydligar Gustav Sjöstrand:

— Det finns i sig inget hinder mot försäljning av receptfritt naloxon från nätapotek. Kraven på rådgivning är desamma.

Naloxon är en beställningsvara eftersom tillgången är begränsad, enligt Sveriges Apoteksförening.

— Det finns inte så stort lager än, så det är smartare att ha det som en beställningsvara så det inte tar slut som en effekt av att några apotek köper in stora volymer, säger Johan Wallér vd på Sveriges Apoteksförening till TT.

Läs mer >> Läkemedelsverket svänger ­– naloxon kan säljas receptfritt

“Apoteken välkomnar naloxon som farmaceut­sortiment”

Mest läst