Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Över 300 apotek är helt eller delvis stängda i sommar

Apoteket, Apotek Hjärtat och Kronans apotek stänger eller kortar öppettiderna på sammanlagt över 300 apotek i sommar.
- Apoteket vill driva på en modernisering för att möjliggöra distansbemanning av farmaceuter, säger Rasmus Nerman, vd på Apoteket.

Det råder brist på farmaceuter som jobbar på apotek, och det blir extra tydligt under sommaren. I år likt tidigare år. Eftersom det berör allmänheten rapporterar lokal media om att apoteken tvingas att stänga helt eller delvis under sommarmånaderna som i år då lokal media exempelvis har uppmärksammat apoteken i Hova, Storfors, Roma, Liden och Johannelund i Linköping.

Rasmus Nerman och Monika Magnusson, vd på Apoteket respektive Apotek Hjärtat gick ut i en gemensam debattartikel i Dagens Nyheter och skrev att tillsammans har de runt 800 apotek i hela landet. Den här sommaren har de tvingas att justera öppettiderna, ibland till och med tillfälligt hålla stängt, på över 200 av dem.

Vilket innebär var fjärde apotek. Rasmus Nerman och Monika Magnusson anser att distansfarmaceuter kan vara lösningen.

“Genom att tillfälligt bemanna apotek med en farmaceut på distans skulle vi kunna undvika att de helt eller delvis behöver stänga på grund av farmace­utbrist. Enligt nuvarande lagstiftning kan dock apotek bara hålla öppet när en farmaceut fysiskt finns på plats och sköter utlämning och kontroll av receptbelagda läkemedel”, skriver de i debattartikeln.

— Apoteket vill driva på en modernisering för att möjliggöra distansbemanning av farmaceuter och omfördelning av vissa receptexpedieringsuppgifter till apotekstekniker. Dessa förändringar skulle innebära att vi undviker apoteksstängningar och säkrar tillgången till service och kvalificerad läkemedelsrådgivning över hela landet, säger Rasmus Nerman i ett pressmeddelande.

Kronans Apotek, med sina 500 apotek, har en liknande situation.

— Vi har justerat öppettiderna på 90 apotek under sommaren och tvingats stänga 14 vilket är ungefär jämförbart med föregående år, säger Caroline Forsshéll, kommunikationsdirektör på Kronans Apotek till Svensk Farmaci.

— Farmaceutbrist är orsaken och ja vi stödjer farmaceuter på distans, tror absolut att det är vägen framåt för att lösa sommaren och bemanning på mindre orter där farmaceutbristen ofta är stor, fortsätter hon.

Även i Finland har man ett liknande problem med farmaceutbrist, vilket även där är ett problem som funnits länge. I en rapport från 2022 konstaterade man att det är svårt att rekrytera farmaceuter i hela landet.

Det utbildas farmaceuter vid Åbo Akademi Universitet i Åbo, Helsingfors Universitet och Östra Finlands Universitet. Men vart alla som utbildar sig till farmaceuter tar vägen är oklart enligt Mona Heikfolk, apotekare på Stenhaga Apotek i Vasa.

— Vi kan bara gissa vart de försvinner, och det är ett mysterium för oss på apoteken, apotekareförbundet och universiteten. Det är många som inte ens kommer till praktikskedet, säger Mona Heikfolk, till Svenska Yle.

Ordförande för Farmaciförbundet i Finland Maija Pirttijärvi påminner om att farmaceuter jobbar i olika delar av farmacins sektorer.

— Många av de som blir färdigutbildade farmaceuter upplever att de inte kan utnyttja sina kunskaper fullt ut när de jobbar i apotek. Men farmaceuterna har kunskap som varje kund har nytta av. Anvisningarna farmaceuter kan ge för hur man ska använda medicinerna och läkemedelsrådgivning är en central del av att vara farmaceut, säger Maija Pirttijärvi till Svenska Yle.

Svensk Farmaci har även frågat Doz Apotek om hur många av deras apotek som de måste justera öppettiderna på, och ibland tillfälligt stänga, under sommaren.

Läs mer>> ”Apoteken hindras från att ta tillvara personalens kompetens”

“Farmaceuter på distans är ett dåligt förslag”

Mest läst