Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Receptarien med öga för natur­fotografering

Carina Marklund ser det som andra inte ser. Hon har fotoöga.
- Jag hoppas mina bilder är som balsam för andras själar.

Carina Marklund är receptarien som under snart 20 år har hunnit arbeta på alla svenska apotekskedjor på olika poster, både som anställd och via olika konsultbolag. Nu senast på Kronans apotek i Valdemarsvik via Apotekskonsulterna.

Hon har även arbetat flera år på olika apotek i Norge dit hon efter att ha vilat upp sig ett par veckor hemma i Luleå återvänder för att arbeta som apotekschef.

— Ja, när jag tittar tillbaka så har jag slitit hårt, säger Carina Marklund.

— Men det har det varit värt. Jag trivs med att vara farmaceut och att arbeta på apotek. Annars hade jag valt att göra något annat.

En sommarnatt vid Vindelälvens naturbeten, Åmsele, Västerbotten. Foto: Carina Marklund

Carina Marklund är dessutom naturfotograf och har vunnit en rad priser och utmärkelser.

Hon har vunnit tävlingar på Instagram, hennes bilder har valts ut till olika almanackor och lokal media har uppmärksammat henne flera gånger.

Ica Kvantum i Luleå hade en tävling med tema vår, sommar, höst och vinter. Carina Marklund vann tre av kategorierna vilket resulterade i att tre av hennes tavlor nu hänger på butikens väggar.

Hennes bilder har även publicerats i boken ”Vackra bilder av ett vackert Luleå” som uppmärksammade Luleås 400 års firande 2021.

Havsörn fångar fisk en tidig morgon, i motljus. Lausnes, Norge

I mitten av juni var hon i Norge och fotograferade havsörn.

— Det var alldeles fantastiskt, jag var alldeles lyrisk efter de dagarna och vi hade otrolig tur med vädret, säger Carina Marklund.

Fotointresset har funnits där länge, allt sedan hon hade foto som fritt valt ämne i grundskolan.

— Jag har fått för mig att jag har liksom ögat, fotoögat. Jag ser det som andra inte ser. Upptäcker saker som andra inte ser, som skulle kunna bli bra bilder.

— Jag tror det är en egenskap som är svår att träna upp. Jag gick på en fotokurs och då sa handledaren att det där är något man kan träna upp. Jag var inte inne på samma linje. Antingen har man det eller annars har man det inte.

Vad är det som är så roligt med naturfotografering?

— Dels älskar jag naturen och framför allt fåglar, dels… ja, vad ska jag säga… det känns som så rofyllt. Det ger mig en tillfredställelse att jag tycker att jag mår så bra av det. Det är som balsam för själen.

Bångnäs, Vilhelmina kommun, Lappland. Foto: Carina Marklund

Det låter fantastiskt att du kan få ut så mycket av fotograferingen!

— Det drivande är att jag vill få en sådan där riktig pangbild, och det har jag i och för sig fått flera gånger. Men så vill jag också dela med mig av bilden. Jag vill delge till alla de som inte har möjlighet att komma ut i skog, mark och natur. Det är inte så många som har den möjligheten av olika anledningar. De har inte den kapaciteten eller den orken. Därför vill jag dela med mig av mina bilder till dem. Förhoppningsvis fungerar bilderna som balsam för andras själar också!

Fakta: Carina Marklunds bilder

Alla bilder här ovan är mobilbilder fotograferade med Samsung Galaxy S24 Ultra, utom Havsörnen som är tagen med systemkamera, Nikon Z8.

Instagram: https://www.instagram.com/mac6201/?hl=sv

Yopic: https://youpic.com/photographer/carro

Mest läst