Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Kraftig ökning av falska nätapotek som säljer “Ozempic”

Flera receptbelagda läkemedel säljs "receptfria” på nätet. Nu varnar Läkemedelsverket för att antalet falska nätapotek ökar.
- Det är ett stort problem, säger Eva-Lena Bergens på Läkemedelsverket till Göteborgs-Posten.

Svensk Farmaci har flera gånger berättat att Läkemedelsverket varnar för att förfalskade Ozempic säljs på den svarta marknaden. Förfalskningarna marknadsförs ofta på sociala medier och på webbplatser som utger sig för att vara nätapotek.

Cybersäkerhetsföretaget Brandshield stängde i april ned 279 apotekswebbplatser varav mer än 90 procent sålde falska versioner av viktminsknings- och diabetesläkemedel i klassen GLP-1-analoger.

Nu rapporterar Göteborgs-Posten att de falska nätapoteken som erbjuder bland annat Ozempic, Wegovy, Mounjaro och andra viktminskningsmediciner utan recept blir allt fler.

Läkemedlen är receptbelagda, och att sälja dem till människor utan recept är alltså olagligt i Sverige. 

— De här sidorna ökar kraftigt, både i Sverige och över hela Europa. Det är ett stort problem. Många av dem försöker se väldigt trovärdiga ut och en del använder apotekssymbolen, eller tar kända apotekskedjors namn. Människor hör av sig till oss och tror att de har handlat från ett lagligt apotek, säger Eva-Lena Bergens, utredare på Läkemedelsverket till Göteborgs-Posten.

Såhär ser den nationella apotekssymbolen ut som används av alla försäljare av läkemedel som är registrerade hos Läkemedelsverket. Bild: Läkemedelsverket

Alla sidor som inte kräver ett recept kan man utgå ifrån är olagliga, och alla apotek som säljer läkemedel via internet ska ha den nationella apotekssymbolen väl synlig. Den har dock börjat användas även på en del av de här bluffsidorna.

— Men den riktiga apotekssymbolen är klickbar, då kommer man till Läkemedelsverkets hemsida. Gör man inte det är det inte seriöst, säger Eva-Lena Bergens till Göteborgs-Posten.

Flera av sidorna marknadsförs med massutskick av sms där man uppmanas gå in handla läkemedel.

— Det är i sig olagligt, man får inte marknadsföra receptbelagda läkemedel i Sverige, säger Eva-Lena Bergens.

Läs mer >> Norska apotek förbjuds lämna ut Ozempic för bantning

250 hemsidor stängda efter försäljning av falska fetmaläkemedel

EMA varnar sedan falska Ozempic­pennor hittats

Mest läst