Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Så gör vi receptarie­yrket mer attraktivt och visar på möjlig­heterna”

"Som receptarie väntar dig en bra arbetsmarknad och många möjligheter att bredda din kunskap och utvecklas. Jag har förslag på hur vi kan göra yrket ännu mer attraktiv för fler", skriver Kadria Haliwi, läkemedelsansvarig farmaceut i en debattartikel.

Receptarieprogrammet erbjuder en utmärkt utbildning på kort tid. En utbildning som öppnar upp en väntade och bred arbetsmarknad med många möjligheter att växa och bredda sin kompetens.

Det är avgörande att betona hur betydelsefulla dessa möjligheter är, inte bara för att attrahera fler sökande till utbildningarna, utan också för att motivera nuvarande studenter att slutföra sina studier. 

Tidigare kunde man fortsätta sina studier och erhålla apotekarexamen efter receptarieutbildningen.

Idag finns det bara ett masterprogram i hela Sverige, vid Umeå universitet, där man som receptarie kan vidareutbilda sig, komplettera sin utbildning och ta apotekarexamen.

Tyvärr är det ett program som är mycket konkurrensutsatt och många sökande får inte plats. 

Tidigare fanns ett program vid Uppsala universitet som hette kompletteringsspåret för receptarier, vilket var ett mycket bra alternativ för de som läste till receptarie och ville vidareutbilda sig till apotekare. 

Jag föreslår därför att man återinför ett liknande program vid Uppsala universitet. Detta skulle ge fler studenter möjlighet att vidareutbilda sig och erhålla apotekarexamen. Med en sådan lösning skulle fler studenter motiveras att välja receptarieprogrammet, eftersom de skulle ha bättre möjligheter att senare läsa vidare och ta apotekarexamen. 

Att utveckla fler sådana kompletteringsprogram på universiteten skulle kunna ge ytterligare incitament för studenter att fullfölja sina utbildningar och därmed bidra till att lösa problemet med att så få tar examen och många hoppar av programmet.

Jag vill också lyfta fram vikten av en bra arbetsmarknad och alla utvecklingsmöjligheter som finns för receptarier på apoteken. Det är avgörande att betona hur betydelsefulla dessa möjligheter är, inte bara för att attrahera fler sökande till utbildningarna, utan också för att motivera nuvarande studenter att slutföra sina studier. 

Jag tror starkt på de här förslagen som skulle göra skillnad för receptarieyrket.

Kadria Haliwi 

läkemedelsansvarig farmaceut 

Mest läst