Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apotek slutar sälja olagliga myggplåster

Plåstren ska skydda mot myggor och har bland annat sålts av Kronans apotek. Men efter att ha kontaktat Kemikalieinspektionen och förstått att produkten inte är godkänd togs det bort ur sortimentet.

Happypatches säljer plåster som sägs skydda mot myggor och fästingar om de sätts på kläder eller huden. Men myggplåstret är inte godkänt av Kemikalieinspektionen och därför olagliga att sälja uppger Expressen.

Myndigheten uppger också att det pågår ett ärende mot Happypatches som nu getts möjlighet att inkomma med svar.

— Förra året och året innan har vi haft flera ärenden mot företag som har sålt just myggplåster, jag tror det var ett 20-tal företag som vi har anmält till polisen, säger Jenny Karlsson på Kemikalieinspektionen till Expressen.

Plåster från Happypatches såldes tidigare på Kronans apotek. Enligt Linda Wakeham, kommunikationschef på Kronans apotek, såldes produkten från 1 till 20 juni och endast via apotekets e-handel.

”När vi ursprungligen lanserade produkten, var det med förståelsen att den innehöll naturliga eteriska oljor. På grund av den svårtolkade informationen på Kemikalieinspektionens hemsida, uppfattade vi inte initialt att dessa oljor skulle klassificeras som biocider”, skriver Linda Wakeham till Expressen i en kommentar.

Bicoider är kemiska eller biologiska bekämpningsmedel och kräver därför godkännande för försäljning.

Kronans apotek tog omedelbart bort Happypatches ur sitt sortiment efter att företaget kontaktat Kemikalieinspektionen och förstått att produkten “kräver det godkännande som saknas”.

Anders Lindström, myggexpert på Statens veterinärmedicinska anstalt, säger till Aftonbladet att myggplåstren är “lurendrejeri”.

— Känner att man behöver något som skyddar en mot myggen så bör man köpa godkända fabrikat på apoteken, säger Anders Lindström till Aftonbladet.

Mest läst