Apoteket stänger för gott när Georgina går i pension
När receptarien Georgina Edwina Moore slutar stänger Apoteket Blåklockan. Ingen har sökt jobbet som hennes ersättare.
- Det är väldigt tråkigt. Jag tycker om kunderna och de behöver apoteket, säger Georgina Edwina Moore.
Apoteket Blåklockan i Horndal, som ligger i Avesta kommun, är ortens enda apotek. Det har funnits länge och har blivit en central punkt för ortsborna.
De senaste sex åren har apoteket bara haft en anställd, receptarie Georgina Edwina Moore. Måndag till fredag har hon haft öppet mellan 09.30 och 17, vilket för henne har betytt att hon varit på jobbet senast vid 09.00 och gått därifrån vid 17.45.
Den 25 juli fyller hon 66 och har därför valt att gå i pension.
Jakten på en annan farmaceut som hennes efterträdare har varit fruktlös. Trots annonsering under större delen av våren är det ingen som har sökt jobbet.
Så när Georgina Edwina Moore nu går i pension stänger Apoteket Blåklockan för gott, något som även Avesta Tidning har uppmärksammat.
— Sista dagen Apoteket Blåklockan håller öppet blir fredagen den 30 augusti, säger Helena Ekestedt, regionchef vid Apoteket till Avesta Tidning.
Georgina Edwina Moore tycker att det är sorgligt att apoteket stängs.
— Det är väldigt tråkigt. Jag tycker om kunderna och de behöver apoteket. Vi har många äldre kunder som har svårt att ta sig till ett apotek någon annanstans, säger Georgina Edwina Moore till Svensk Farmaci.
— Det kommer att bli tungt att berätta för kunderna, jag hade hoppats att det fanns en lösning och att någon annan skulle ta över apoteket, fortsätter hon.
Georgina Edwina Moore berättar att tjänsten har varit ute länge men ingen har svarat.
— Jag tror det är väldigt svårt att hitta nya farmaceuter som vill jobba här i trakten. Det är en liten stad och man sitter själv och jobbar. Förut låg apoteket vid en vårdcentral men den har flyttat sedan länge.
För att kunna ha öppet så mycket som möjligt för sina kunder har Georgina Edwina Moore valt att inte ta ut någon semester i sommar och jobba ända fram till och med sista dagen den 30 augusti.
Sedan tar hon semester i september, för att sedan gå i pension.
— Även om det är tråkigt att apoteket stänger känns det bra att gå i pension. Jag har en massa hobbyer och planerar att resa.
I dag har hon två boenden, ett i Horndal och ett i Norsborg i Botkyrka kommun. Nu blir hon permanent i Norsborg och vill fortsätta att jobba där.
— Jag skulle senare vilja hoppa in och jobba på apotek kanske en gång i veckan eller så. För jag trivs med att vara farmaceut.
Bengt Holmertz, ordförande i Horndalsgruppen, är besviken över beskedet om Apoteket Blåklockans stängning. Han har jobbat hårt för att försöka få apoteket att vara kvar i Horndal. Han har bland annat spridit jobbannonser via sociala medier som Farmaceutforum, kontaktat lokala medier, Sveriges Farmaceuter och Svensk Farmaci.
— Jag är ordförande för utvecklingsgruppen här i Horndal och försöker få den service som finns att vara kvar och är engagerad för att bygden ska finnas, säger Bengt Holmertz till Svensk Farmaci
För honom handlar det inte bara om en service som tappas i Horndal, utan även om ett större perspektiv som omfattar stora delar av lands- och glesbygden i Sverige.
— Det handlar inte bara om apoteken i sig utan när det är en liten ort så gäller det att hålla i all service som finns för det är en orsak till att folk i närområdet åker hit och då passar man på att handla och göra andra ärenden också. Allting som finns drar till varandra, säger Bengt Holmertz och fortsätter.
— Det är inte bara orten i sig som drabbas utan det är hela landsbygden runt om kring som berörs och det är oavsett var någonstans i Sverige det sker.
Nu när beslutet är taget om att stänga Apoteket Blåklockan kommer närmaste apotek att finnas i Avesta, 2,5 mil bort.
Ica i Horndal har utsetts till apoteksombud, men det räcker inte anser Bengt Holmertz.
— Det är kunskapen som försvinner när det inte finns någon farmaceut på plats. Det är det man kommer att sakna, någon med kunskap om alla receptbelagda mediciner.
Läs mer>> 24 apotek har lagts ned i år och fler riskerar att få stänga
“Var tionde apotek kan tvingas stänga”
Ministern: Viktigt att det finns en möjlighet att gå till fysiska apotek
”Apoteken hindras från att ta till vara personalens kompetens”