Från och med 1 juli får inte norska apotek ge ut diabetesläkemedlet Ozempic till personer som använder medicinen för viktminskning, skriver norska NRK.
Förra veckan röstades en ny lag igenom i Stortinget som innebär att ransonering är möjlig för läkemedel som det råder stor brist på, och genom den vill man nu säkerställa att Ozempic går till diabetespatienter.
— Syftet med suspensionen är att säkerställa att tillgängliga förpackningar levereras till diabetespatienter med blåa recept, säger överläkare vid Direktoratet för läkemedel (DMP), Sigurd Hortemo till NRK.
I Norge innebär ett vitt recept att du måste betala läkemedlet själv, till skillnad från ett blått recept där staten tar notan.
Eftersom Ozempic i grunden är ett läkemedel mot diabetes 2 är det bara de med sjukdomen som har medicinen täckt av staten.
Med den nya lagen vill Direktoratet för läkemedel säkerställa att läkemedlet kan levereras till patienter med diabetes som har blåa recept.
— Vi har två mål med de här åtgärderna. Ett är att se till att patienter med diabetes får läkemedlen. Det andra är att få kontroll över samhällets utgifter, säger Sigurd Hortemo till NRK.
Försäljningen av norska förpackningar på vitt recept upphörde den 1 juli.
Användningen av läkemedlet Ozempic har i Norge likt i andra delar av världen exploderat det senaste året.
Enligt norska Apotekerforeningen har 40 000 förpackningar mot fetma sålts på recept hittills i år.
Norge har därför behövt köpa in dyra läkemedel från utlandet vilket har kostat samhället 1,2 miljarder kronor i år, enligt färska siffror från DMP. Det är nästan lika mycket som för hela förra året.
I Norge har man även fattat beslut om att diabetespatienter med blått recept endast ska få Ozempic för fyra veckor i taget.
— De diabetespatienter som har rätt till blått recept ska inte behöva hoppa från apotek till apotek, för att det råder brist, säger Sigurd Hortemo.
Idag finns det om kring 60 000 personer som använder Ozempic för typ 2-diabetes i Norge.
Läs mer>> Socialstyrelsen: Här förskrivs det mest Ozempic – Skåne och Gävleborg i topp
Trots vädjan – företag fortsätter skriva ut Ozempic
“Läkemedelsbristen är ett arbetsmiljöproblem för farmaceuter”