Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Bredda utbudet av ett farmaceut­sortiment ytterligare”

Ett utökat farmaceutsortiment skulle kunna ge en besparing för hälso- och sjukvården på upp till en miljard kronor per år, visar ny rapport.

Läkemedelsverket föreslår i sin slutrapport att regeringen ska införa ett farmaceutsortiment, något som Svensk Farmaci uppmärksammade tidigare i veckan.

Ett farmaceutsortiment innebär att läkemedel som idag är receptbelagda kan säljas utan recept men med särskild rådgivning till konsument före köp på apotek, vilket enligt förespråkarna skulle öka tillgängligheten till läkemedel för egenvård utan att ge avkall på säkerheten.

En färsk rapport som presenterades i riksdagen den 23 maj innehåller reformförslag som innefattar ett ytterligare utökat utbud av Läkemedelsverkets förslag om farmaceutsortiment.

Rapporten ”Går det att spara en miljard inom sjukvården? Exempel från egenvård och prevention” från Victri Advice, framtagen på uppdrag av Haleon Sweden, visar att om alla svenska regioner hade samma andel egenvård som den bästa regionen, skulle Sverige kunna frigöra mellan 280 000 och 630 000 läkarbesök årligen, främst inom primärvården.

Det skulle innebära en besparing på upp till en miljard kronor per år, bara genom att fler patienter behandlar enklare åkommor och besvär med receptfria läkemedel i stället för att belasta vårdcentralerna.

— Genom att satsa på egenvård kan vi både spara pengar och förbättra vårdkvaliteten för alla. Det är hög tid att vi tar vara på denna möjlighet och inför nödvändiga förändringar för att skapa en hållbar vård för framtiden. Vi föreslår tydliga och konkreta förslag som vi nu har presenterat i riksdagen, säger Anja Schwarz, Nordenchef på Haleon i ett pressmeddelande.

Rapporten innehåller tre reformförslag som först går ut på att regionerna ser över sina rekommendationslistor för primärvården, i syfte att minska förskrivningen av receptbelagda läkemedel till förmån för egenvårdsalternativ.

Andra förslaget är ta fram nationella enhetliga riktlinjer för aktörer som 1177, apotek och vårdcentraler i linje med Socialstyrelsens rapport ”Apotekens egenvårdsrådgivning av receptfria läkemedel och andra handelsvaror”.

Det tredje förslaget är att ge Läkemedelsverket ett tilläggsuppdrag, vid sidan av den presenterade farmaceutsortiment, att även utreda vad som i Tyskland kallas ”Die Grüne Recepte”, Gröna Recept, vilket innebär att läkare kan ge dokumenterade rekommendationer om egenvård med receptfria läkemedel.

Det gröna receptet, som bokstavligen är tryckt på grönt papper, skiljer sig från det traditionella vita receptet som används för receptbelagda mediciner.

Tyskland höll fast vid pappersrecept fram till 2023.

Läs mer >> Så ska apoteken hantera ett farmaceut­sortiment

“Apoteken välkomnar naloxon som farmaceut­sortiment”

Förslaget om farmaceut­­sortiment välkomnas

Världens apotek får göra mer – och får mer att göra 

Mest läst