“Som apotekare har jag aldrig haft mer att göra”
Skotska apotekaren Jonathan Burton har arbetat med det vi i dag kallar Pharmacy First i snart 20 år. Det har lett till mer jobb, mer komplexa arbetsuppgifter och betydligt fler patienter.
- Vi får det att fungera med bra arbetskollegor samt en vilja att göra vad vi kan för våra patienter och använda vår kunskap till fullo, säger Jonathan Burton.
Svensk Farmaci har flera gånger uppmärksammat apotekens och farmaceuternas roll i Sverige och resten av världen, hur de kan bidra mer och stärka hälso- och sjukvården.
Storbritannien lyfts ofta som ett föredöme eftersom man där till stora delar redan har infört exempelvis farmaceutsortiment och farmaceutiska tjänster.
Där vill premiärminister Rishi Sunak förbättra tillgången till primärvård genom Pharmacy First, och från 31 januari kan receptbelagd medicin skrivas ut på apotek i England till patienter som behöver medicin mot öroninflammation, halsinfektioner, bihåleinflammation, svinkoppor, bältros, infekterade insektsbett och okomplicerade urinvägsinfektioner hos kvinnor under 65 år.
Enligt National Health Service (NHS) har nio av tio apotek i England, 10 265, anmält sig till systemet och farmaceuterna får nu tillgång till patienternas journaler.
En engångssumma på 2 000 pund, knappt 27 000 svenska kronor, betalas ut till varje apotek och därefter 15 pund, 200 kronor, per konsultation. Ytterligare 1 000 pund, 13 500 kronor, per månad betalas ut om de genomför ett visst antal konsultationer.
I februari 2024 var minimum en konsultation, i juni tio och från oktober 2024 och framåt krävs 30 konsultationer i månaden för att få de extra pengarna.
Systemet som nu har införts i England finns redan i resten av Storbritannien.
För att titta på hur farmaceuterna faktiskt har gjort, och hur det har gått, arrangerade Apotekarsocietetens Stockholmskrets och sektion för Öppenvårdsfarmaci ett seminarium i Stockholm kring framtidens apotek och Storbritanniens Pharmacy First.
Inbjudna var Claire Anderson, professor vid Nottinghams universitet och ordförande för the Royal Pharmaceutical Society samt apotekare Jonathan Burton från Stirling i Skottland.
Claire Anderson har i samarbete med universitetet i Manchester börjat att utvärdera den första tiden med Pharmacy First i England.
I början av april hade nästan 50 000 konsultationer gjorts på de större apotekskedjorna likt Boots och Superdrug, vilket motsvarar närmare 1500 per dag.
31 procent av konsultationerna handlar om halsinfektioner, följt av 27 procent urinvägsinfektioner, 16 procent öroninflammation och 14 procent bihåleinflammation.
— Patienterna som har kommit in på apoteken för att få hjälp har varit tacksamma, de är imponerade av hur fort det går och av vilka bra råd de får, säger Claire Anderson.
I dag krävs en extra utbildning för att en engelsk apotekare ska få förskriva läkemedel, men från och med de som går ut 2025 kommer det att ingå i apotekarutbildningen.
— Det är en enorm förändring, det är otroligt stort, säger Claire Anderson.
Enligt en apotekare som Claire Anderson pratat med påverkas arbetet på så vis att det är svårare i dag att planera sin dag eftersom de inte vet hur många som kommer in via en remiss eller vilka som kommer via drop in.
Apotekaren upplever även en oro över att få ekonomin att gå ihop när det från oktober och framåt kommer att krävas 30 konsultationer i månaden för att få de extra 1000 punden.
Jonathan Burton, som drivit sitt apotek i 24 år, delar de betraktelserna.
I Skottland startade det som skulle bli Pharmacy First redan 2006 men då bara för vissa utvalda grupper såsom barn, äldre och människor med olika former av ekonomiskt bistånd.
Från 2018 inkluderar det alla skottar, och 2020 bytte det namn till Pharmacy First.
De allra flesta apotek i Skottland ingår i dag i Pharmacy First, men några likt det som Jonathan Burton driver ingår i det som kallas för Pharmacy First Plus vilket bland annat innebär att de kan ge konsultation kring och förskriva läkemedel för fler sjukdomar.
Han berättar att det exempelvis rent praktiskt innebär att de på apoteket har speciella rådgivningsrum där de tar in sina patienter för att prata med dem, ta reda på hur de mår och ge dem rådgivning.
Vissa av patienterna kommer på drop in, andra kommer via remiss och alla är välkomna.
— Jag säger aldrig nej till en patient och är det så att de tvingas vänta ett tag för att jag har en annan patient före så har de inget emot det för vi är det mest tillgängliga alternativet, säger Jonathan Burton.
— Det råder ingen tvekan om att Phamarcy First gör att det kommer väldigt många fler patienter till apoteken. Enligt min erfarenhet är det vårt anseende och vår tillgänglighet som gör att de väljer att komma till oss först. Arbetet ökar arbetsbelastningen och komplexiteten. Men de flesta av oss får det att fungera med bra arbetskollegor samt en vilja att göra vad vi kan för våra patienter och använda vår kunskap till fullo.
Jonathan Burton berättar att förutom att anpassa sitt arbete, och sina lokaler har han även köpt in en del enklare utrustning, “nothing fancy”, för att han och hans kollegor ska kunna undersöka patienterna likt termometer, otoskop, stetoskop och pulsoximeter
En diskussion kring att apotekare ska få rätt att förskriva har kretsat kring om det kan leda till att mer läkemedel skrivs ut, för att apoteken ska få merförsäljning.
Det avfärdar Jonathan Burton.
— Vi får inte betalt efter hur mycket läkemedel vi skriver ut utan efter det antal patienter vi hjälper därför finns det inget incitament till att skriva ut mer.
Jonathan Burton välkomnar Pharmacy First och trivs med sitt jobb, sina kollegor och sina patienter.
— Som apotekare har jag aldrig haft mer att göra. Pharmacy First ökar vårt yrkes komplexitet. Men vi gör det vi gör för att vi vet att det är det rätta att göra. Det är den typ av arbete som vi har utbildat oss till och det är det arbete vi vill göra. Det är egentligen samma som vi alltid har gjort men då var det inte formellt godkänt eller finansierat av hälso- och sjukvården. Lyckligtvis har det ändrat sig nu.
Läs mer>> Världens apotek får göra mer – och får mer att göra