Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Ivos gd Sofia Wallström lämnar sin post och blir ny vd på Lif

Sofia Wallström, generaldirektör för Ivo, lämnar sitt uppdrag och blir ny vd för Lif – de forskande läkemedelsföretagen.

Regeringen har i dag fattat beslut om att entlediga Sofia Wallström från tjänsten som generaldirektör för Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), uppger regeringskansliet i ett pressmeddelande.

Entledigandet sker på hennes egen begäran. Sofia Wallström tillträdde som generaldirektör i juni 2019 och förordnandet skulle annars ha löpt ut i juni 2025.

Beskedet kommer efter att Göteborgs-Posten rapporterat om att hård kritik riktats mot myndighetsledningen på Ivo och i synnerhet mot Sofia Wallström. Bland annat har anställda på Ivo:s Göteborgskontor i en extern granskningsrapport vittnat om en tystnadskultur och en hierarkisk styrning som inte tar till vara på deras kompetens. Fackförbunden på Ivo, samt andra anställda, har för GP berättat att kritiken som framkommer i rapporten gäller samtliga sex tillsynsavdelningar i landet.

Samtidigt meddelas att styrelsen för Lif – de forskande läkemedelsföretagen har utsett Sofia Wallström till ny vd.

— Den forskande läkemedelsbranschen är en otroligt viktig aktör för Sverige och svenska patienter. Framtagandet av livräddande vaccin under pandemin är bara ett av många exempel på life science-sektorns betydelse. Jag ser mycket fram emot att få vara en del av denna dynamiska bransch och bidra till ännu mer av samskapande och partnerskap för en tillgänglig och hållbar vård för alla patienter, säger Sofia Wallström i ett pressmeddelande.

Sofia Wallström entledigas från tjänsten som generaldirektör från och med den 30 september 2024 och tillträder sin nya tjänst den 1 oktober 2024.

Sofia Wallström fick i höstas i uppdrag av regeringen att utreda den nationella läkemedelslistan (NLL). I och med att hon nu lämnar tjänsten som generaldirektör på Ivo har hon begärt att även få lämna uppdraget som utredare.

Lif tidigare vd Johan Färnstrand lämnade sitt uppdrag i mars i år efter bara ett år på sin post. Lifs analyschef Karolina Antonov är tillförordnad vd.

Lif fick även en ny styrelseordförande nyligen då Astra Zenecas Emelie Antoni valdes in. Hon ersätter Malin Parkler som avgår efter fem år men blir kvar som ledamot.

— Jag är oerhört glad att kunna välkomna Sofia Wallström som ny vd på Lif, säger Emelie Antoni i pressmeddelandet.

Mellan 2013–2019 var Sofia Wallström generaldirektör för TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket.

Läs mer>> Hon blir ny styrelse­ordförande för Lif

Lifs vd avgår – hon tar över istället

Mest läst